Pålningsmaskinen Liebheer LRH 100.1 unplugged är en av de senaste modellerna i Liebherrs eldrivna unplugged-serie. Utrustad med en hammare H 6 av den senaste generationen har hittat sin första byggarbetsplats i Sverige. Hercules Grundläggning AB rammar nästan 300 betongstolpar i marken och är nöjd med den eldrivna maskinen.
Ett byggnadskomplex med lägenheter, kontor och butiker i bottenvåningen byggs just nu i Karlstad. För att överföra byggnadskonstruktionen laster till bärande jordlager slår Hercules Grundläggning ner pålar i marken med den eldrivna Liebherr LRH 100.1 Unplugged. Företaget installerar 284 pålar som mäter 270 x 270 millimeter och är 15 till 20 meter långa.
– Jag går i pension om två år. Det har varit trevligt att ha kört en sådan här maskin, säger Mats Andersson som kör pålningsriggen på byggarbetsplatsen i Karlstad. Han är glad över att kunna undvika avgaser, buller och vibrationen. Det är det första jobbet för det batteridrivna pålningsmaskinen från Liebherr.
LHR 100.1 Unplugged kännetecknas av ett stort arbetsområde. En radie på upp till 8,7 meter innehär fördelen att maskinen inte behöver flyttas konstant under arbetsdagen. Ledarens design tillåter lutningar på upp till 18 grader i alla riktningar. Dessutom finns möjligheten att höja eller sänka ledaren 4 meter (t.ex i en schaktgrop), vilket gör pålningsriggen mer flexibel.
För pålningsarbetet i Karlstad utrustade Hercules Grundläggning LHR 100.1 Unplugged med Liebherr H 6 hammaren. Hammaren har en modulär design och kan användas med fallvikter på 3.000 till 6.000 kilo, beroende på kraven. På byggarbetsplatsen i Karlstad slår Mats Andersson ner pålarna i marken med en vikt på 5.000 kilo och en fallhöjd på 40 centimeter.
– Vi använder en hammare för fritt fall här, vilket betyder att den inte accelereras. Vi kompenserarendast för effektbortfallet med cylindrarna. Detta har fördelen att pålarna skadas mindre än med en accelererade hammare, förklarar Michael Rajek, produktchef på Liebheer.
Beroende på pålens längs krävs 800 till 1.500 hammarslag per påle. På bara 10 till 20 minuter kan Mats Andersson lyfta pålen och slå ner den i backen. Regleringen är utformad på ett sådant sätt att föraren kan justera ramningsenergin och slaghastigheten oberoende av varandra och på så sätt anpassa stampprocessen efter rådande förhållanden.
Den elektrohydrauliska drivningen av LHR 100.1 har samma prestanda som den konventionella versionen. Både versionerna manövreras på samma sätt.
Batterierna laddas med konventionell byggarbetsplatsel. Under laddningsprocessen kan driften fortsätta som vanligt. För att komma in i batteriläge behöver man bara dra ur kontakten, därav tillägget ”Unplugged”.
Oavsett om den är inkopplad eller urkopplad förblir prestandan och användningsområdena oförändrade.
© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se