Som en följd av en minskad budget och rådande rättsutveckling inom artskydd kommer Skogsstyrelsen utföra färre kontroller av återväxt av ny skog under detta år. Även tillsynen av biotopskydd kommer att minska i omfattning.
Regeringens minskade ekonomiska anslag till Skogsstyrelsen innebär myndigheten under 2023 måste göra prioriteringar i verksamheten. Även rättsutvecklingen inom artskydd, som kräver mycket resurser är en bidragande orsak till dessa prioriteringar.
När det gäller tillsynen av skogen så kommer kontrollerna av hur skogsägare planterar och får upp ny skog efter avverkning, inte utföras i samma omfattning som fram till idag. Utöver detta kommer även tillsynen av biotopskydd att minska i omfattning.
– Det är naturligtvis inte lätta prioriteringar, men när vi får en mindre påse pengar, då behöver vi också anpassa oss. Den pågående rättsutvecklingen inom artskydd kräver dessutom alltmer resurser och det kommer även fortsättningsvis vara ett prioriterat område, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen.
Som markägare är man enligt lag skyldig att se till att det blir en återväxt i sin skog. Det kan till exempel handla om att markbereda och plantera. Skogsstyrelsen utövar sedan tillsyn över åtgärderna.
– Skogsbruket får till stor del upp ny skog på avverkade arealer, så som lagen kräver. Vi förutsätter att skogsägarna fortsätter att ta det ansvaret som de gör idag, säger Åsa Lundberg från Skogsstyrelsens tillsynsenhet.
Att inrätta biotopskydd är ett sätt att skydda små områden med stor betydelse för växt- och djurarter. Skogsstyrelsen ser genom tillsyn över så att inte otillåtna skador, som till exempel avverkning sker i sådana områden. För att kontrollera biotopskydden använder Skogsstyrelsen flygbilder.
– Vi granskar bilder över områdena med olika tidsintervaller. I och med den minskade budgeten kommer vi nu att prioritera att bara titta på bilder över de områden som vi tidigare inte har granskat, säger Åsa Lundberg.
Även om tillsyn inte prioriteras inom återväxt av ny skog och biotopskydd så kan det ändå förekomma, exempelvis i områden med särskilt stora problem.
© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se