Nordamerika driver Volvo CE:s försäljning

Volvo CE:s försäljning ökade med 54 procent i Nordamerika under fjolårets fjärde kvartal. Foto: Per Eriksson

Volvo CE meddelar att försäljningen för förra årets fjärde kvartal ökade på alla marknader jämfört med samma kvartal 2021, där Nordamerika står för den största ökningen med 54 procent.

Under fjärde kvartalet 2022 ökade nettoomsättningen med 27 procent till 27.596 miljoner kronor.

Justerat för valutakursförändringar ökade nettoomsättningen med 13 procent, varav nettoomsättningen av maskiner ökade med 15 procent och servicemarknaden låg kvar på samma nivå.

För helåret 2022 ökade nettoomsättningen med9 procent och uppgick till 100.261 miljoner kronor. Det justerade rörelseresultatet för helåret uppgick till 13.244 miljoner kronor, vilket motsvarar en justerad rörelsemarginal på 13,2 procent.

Den mycket starka tillväxten i omsättningen i Nordamerika tillskrivs stark aktivitet inom infrastruktursegmentet. Kina, världens största marknad för anläggningsmaskiner, såg en försäljningsökning, trots Covid-19 nedstängningarna, tack vare nya utsläppsnormer.

Även om försäljningen under fjärde kvartalet jämfört med det tredje kvartal, minskade försäljningen under det fjärde kvartalet 2022 med 23 procent jämfört med fjärde kvartalet med samma kvartal 2021. Enligt Volvo CE beror detta på ”restriktiv orderingång” orsakad av stora orderböcker och långa leveranstider i Nordamerika och Europa, samt stoppad försäljning i Ryssland.

Leveranserna ökade dock med 4 procent på grund av de nya utsläppsbestämmelserna i Kina och god efterfrågan i Nordamerika och Asien.

Aktiviteten inom byggbranschen har varit fortsatt god i många regioner, främst drivet av pågående infrastrukturinvesteringar och gynnsamma råvarupriser.

I Sydamerika påverkades den totala marknaden under fjärde kvartalet av en avmattning av i Brasilien. I Europa förblev marknaden relativt stabil trots signaler om en försvagad konjunktur.

De flesta asiatiska marknader hade en fortsatt hög efterfrågan på råvaror, delvis uppvägd av lägre byggaktivitet på nyckelmarknader som Sydkorea och Thailand.

Volvo CE gör även storskalig investering i Braås där man under de kommande åren kommer tillverka ett större utbud av dumprar med olika typer av drivlinor, inklusive elektriska.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se