Sveriges skogsägares syn på den egna lönsamheten sjunker för fjärde året i rad. Tron på skogen är trots det stark och många vill fortsätta investera i skog.
Lönsamheten bedöms påverkas ytterligare av EU:s skogspolitik framöver, men bara en av tio skogsägare uppger att de är väl insatta i EU:s skogspolitik. Det visar skogsbarometern från fastighetsmäklaren Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankerna.
Skogsägarnas syn på lönsamheten i det privata skogsbruket har försämrats de senaste fyra åren. Idag tycker knappt varannan skogsägare att lönsamheten i deras skogsbruk är tillfredsställande eller mycket god.
Även skogsägarnas tro på stigande fastighetspriser har minskat. Det är troligen en konsekvens av den osäkra omvärlden med pandemi, Rysslands invasion av Ukraina, klimatförändringar, rådande skogspolitik, stigande räntor, högre bränslepriser samt stigande inflation.
De senaste åren har EU varit aktiva i skogsfrågan och idag finns flera initiativ från EU som påverkar det svenska skogsbruket. Trots det är det bara en av tio skogsägare som uppger att de är väl insatta i EU:s skogspolitik. Hela 44 procent är inte insatta överhuvudtaget. Samtidigt uppger andelen skogsägare som lite insatta i EU:s skogspolitik till 46 procent, vilket är en markant ökning.
– EU-politiken kommer påverka lönsamheten och hur vi brukar våra skogar i Sverige. Initiativen från EU är viktiga att bevaka och förstå för alla som är verksamma inom skogsnäringen, säger Ulf Möller, ansvarig för skog- och lantbruk på Swedbank.
Skogsindustrin bedöms att ha en allt större betydelse och roll i omställningen mot ett mer hållbart samhälle. det geopolitiska osäkra läget har dessutom förstärkt vikten av att vara självförsörjande på resurser och energi, vilket öka skogens betydelse. Samtidigt väntas efterfrågan på hållbara, cirkulära material och energikällor tillverkade av svenska råvaror öka i samband med omställningen till ett fossilfritt samhälle.
© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se