Nu lanserar Umeå-baserade företaget Hydraulkompanitet tillsammans med skogsmaskintillverkaren Rottne nya paletter som uppges underlätta arbetet och förbättrar ergonomin avsevärt.
Det finns tre saker som driver utvecklingen: Vad kunder vill ha, vad vi vill göra och vad vi måste göra. Ibland får man bocka av alla tre och då är man extra nöjd, säger David Selstam på Rottnes utvecklingsavdelning.
De nya paletterna är innovation rakt igenom. Förbättrad ergonomi, displayer i paletterna, fler funktioner samt fler knappar i spakarna. Enligt Rottne blir nu arbetsmiljön bättre, smidigare och allt är tillverkat för att följa aktuella standarder, regler och förordningar.
– Vi har lagt ner mycket tid på ergonomin och verkligen optimerat knapparnas placeringar och funktionalitet. Det är inte bara fler knappar, utan vi har använt dem på ett sådant sätt att de aldrig kommer bli för få, säger David Selstam.
Samarbetet mellan produktutvecklingen på Rottne och Umeåbaserade Hydraulikkompaniet inleddes för tre år sedan och tillkom lite av en slump.
Samtidigt som Hydraulkompaniet hade tagit fram en helt ny palett-bas och ville slutföra sitt projekt tillsammans med en potentiell kund, satt Rottne i startgroparna och funderade på hur de kunde förnya och förbättra sina paletter.
– Den första kunden som vi valde att kontakta var Rottne och det blev en fullträff direkt. Vi visste att det är ett teknikdrivet företag som sitter på mycket maskinkunskap och som ofta är först ut i skogen med tekniska lösningar, därför var Rottne vårt förstahandsval att önska ett samarbete med. säger Niklas Anens, ägare av Hydraulkompaniet.
Hydraulkompaniets palett bockade direkt av nästan allt på Rottnes önskelista, och tillsammans hjälptes de åt att bocka av hela listan.
– Den absolut största vinningen är ergonomin. Paletterna är kompakta och smidiga. På dem sitter nu alla knappar som krävs för att köra och arbeta med maskinen. Till skördarna har vi exempelvis lagt till två extra knappar per spak, sju i stället för fem, för att mer ska kunna utföras från spaken. De inbyggda displayerna öppnar även för stora möjligheter att interagera med föraren på ett smart sätt, säger Niklas Anens.
– Allt är utvecklat för att underlätta för förarna. Bland annat har vi sett över fjäderkraften i reglagen, reglerat vilken kraft som krävs för att trycka på knapparna och även förnyat silikonmattorna i dem. Allt för komfort, rätt känsla och ergonomi.
Efter sommaren kommer bland annat paletterna visas upp i verkligheten. Då kommer det även att informeras mer på djupet och berättas om införande.
– Det är sällan man får chansen att göra om något från grunden, så vi har verkligen tagit den chansen och arbetat hårt för att detta ska bli så bra som möjligt, säger David Selstam avslutningsvis.
© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se