Doosans första ”smarta” bandgrävmaskin

Doosan lanserar den nya DX225LC-7X vilken är Doosans första smarta bandgrävare, designad för att hjälpa maskinföraren att bli mer effektiv och snabbare.

Doosan lanserar den nya DX225LC-7X vilken är företagets första ”smarta” bandgrävare, utformad för at hjälpa föraren att arbeta snabbare och mer effektivt.

Enligt Doosan kommer DX225LC-7 och resten av de nya DX-7 medelstora bandgrävarserien med nya funktioner och förbättringar i maskinstyrbarhet, mångsidighet, förarkomfort, drifttid och avkastning på investeringen, med en stark fokus på ökad produktivitet och robusthet.

Förutom FEH-systemet inkluderar andra standardfunktioner hos DX225LC-7X: integrerad 2D-maskinvägledning, halvautomatisk 2D-maskinkontroll, lasermottagare, E-Fence virtuell vägg och vågsystem.

Full Electric Hydraulic (FEH)-teknik liknar D-Ecopower VBO-systemet (virtuell avtappning) som nu är inbyggt i  DX225LC-7 och alla Doosan bandgrävare från DX350LC-7 och uppåt. I själva verket är FEH ett VBO-system utan pilottryckledningar. Joysticks och pedaler är helt elektriska, men ger föraren samma känsla som hydrauliska joysticks.

I FEH-systemet skickas en elektrisk signal till den centrala styrenheten och är som sådan mer exakt och ger snabbare information. Mottryck och energiförlust elimineras därför genom att leverera den exakta mängd olja som behövs. Eftersom systemet inte utnyttjar pilottrycket sparas energi och det resulterar i en bränslebesparing.

Det integrerade maskinstyrningssystemet på DX225LC-7X använder sensorer monterade på framsidan och karossen för att känna igen platsen för varje arbetsenhet och informera/vägleda den för föraren. Återkoppling till föraren ges genom ljud- och bildskärmar som möjliggör förbättrad kontroll av maskinen i förhållande till den avsedda eller designade färdriktningen.

I det inbyggda maskinstyrsystemet känner sensorerna som är monterade på fronten och karossen platsen för varje arbetsanordning och stöder/justerar frontdriften till arbetet som planerat. På detta sätt, när föraren använder stickan, skopan eller bommen, följer de mållinjen.

Tack vare lasermottagaren kommer systemet alltid att ta emot referenspunkten, även när maskinen byter position, utan att operatören behöver återställa referenspunkten varje gång maskinen flyttas.

När DX225LC-7X levereras till kunden är alla sensorer redan kalibrerade. Men de skopor som ska användas av kunden behöver kalibreras och det behövs inga specifika verktyg för detta. Systemet kommer att be operatören att ange de nödvändiga mätningarna för att slutföra kalibreringsprocessen med cirka en timme som behövs för att kalibrera tre skopor.

Doosan hoppas kunna inkludera ännu mer på DX225LC-7X och arbetar för närvarande på andra ytterligare funktioner som kommer att erbjudas på maskinen i framtiden och dessa inkluderar: Uppgradera till komplett Trimble GPS 3D (tillval), Engcon Ready från fabrik (Plug and Play) och tiltande skopa för 2D-maskinstyrning.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se