Hudiksvallföretag vill locka ungdomar

Fem industriföretag i Hudiksvall gör en gemensam satsning och bjuder in elever från årskurs 8 och 9. Företagen vill med den här satsningen inspirera ungdomarna inför framtidens studie- och yrkesval.
Fem industriföretag i Hudiksvall gör en gemensam satsning och bjuder in elever från årskurs 8 och 9. Företagen vill med den här satsningen inspirera ungdomarna inför framtidens studie- och yrkesval.

Fem industriföretag  i Hudiksvall gör en gemensam satsning och bjuder in elever från årskurs 8 och 9 tillsammans med vårdnadshavare, samt lärare och studie- och yrkesvägledare. Företagen Gripen, HIAB, Huddig, Sunfab och Sjölins Smide vill med den här satsningen inspirera ungdomarna inför framtidens studie- och yrkesval.  Under kvällarna 3 och 4 oktober är produktionen i full gång och besökarna kommer att få guidade turer och få träffa medarbetare i olika yrkesroller.

– Det känns inspirerande, roligt och inte minst viktigt att få möjlighet att visa upp industrin i allmänhet och Huddig i synnerhet för nästa generations medarbetare, säger Jan-Erik Johansson, fabrikschef på Huddig.

Maria Fröroth, studie- och yrkesvägledare på Läroverket, tycker att det är ett jättebra initiativ från företagen att visa upp sin verksamhet, så att våra ungdomar får möjlighet att se vilka yrken som finns inom industribranschen och hur det ser ut på en industri. Det är brist på utbildad personal inom industrin och möjligheterna att få arbete efter gymnasieutbildning inom t ex industritekniska programmet (HIT) är idag god. Företagen som bjuder in ungdomarna hoppas att eleverna kommer att få  insikt i vilka möjligheter industrin i Hudiksvall erbjuder.

Vi tycker att den här satsningen är mycket spännande och viktig för vårt framtida kompetensbehov. Vi ser fram emot att få visa upp vårt företag och hoppas att det kommer att locka ungdomarna att vilja jobba hos oss i framtiden, säger Marie Nilsson, VD på Sunfab.

En fantastisk möjlighet för oss, att visa upp vår verksamhet och vardag, och för eleven att få en insikt i vilka möjligheter en tillverkningsindustri i Hudiksvall erbjuder 2017, säger Tomas Jonsson, VD på Gripen of Sweden.

HIAB ser den här satsningen som en framtida, strategisk och långsiktig kompetensförsörjning, säger Monica Parsmark-Jansson, HR – Manager.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se