Skogen fortsatt försvagad efter torkan 2018

_W5A6147

Många bestånd som drabbades av torkskador under sommaren 2018 har fortfarande inte återhämtat sig och träd fortsatte att dö under 2019, visar Skogsstyrelsens årliga skaderapport. När träden är försvagade och torkstressade ökar dessutom risken för andra typer av skador, till exempel angrepp från granbarkborre.

– Över hela landet såg vi under förra året fortsatta följder av torkan 2018 med nedsatt vitalitet och träd som drabbats av sekundära angrepp eller som dukat under helt. Det här kommer vi tyvärr att få leva med även 2020 med ökad risk för angrepp av insekter och svampskador, säger Hans Källsmyr, som var Skogsstyrelsens nationella skadesamordnare under 2019.

I Skogsstyrelsens skaderapport för 2019 (finns regionvis under Dokument nedan) har alla rapporter och observationer som gjorts om skogsskador sammanställts och det är tydligt att skogen fortfarande kämpar med torkskadorna från 2018. I norra delen av landet var det många bestånd som drabbades av torkskador under sommaren 2018 som ännu inte återhämtat sig.

I södra Sverige finns rapporter om äldre träd som dött under året på grund av vattenbristen 2018. Framförallt har skog som växer på grunda jordar haft det besvärligt och andelen döda träd är högre än annars.

I mellersta delarna av landet vittnar Skogsstyrelsens skadesamordnare om sekundära angreppen på torkstressade träd som i många fall medfört att träden dött. Det kan handla om svampskador som Diplodia och insektsangrepp av granbarkborre.

– Här behöver den skogsägare som vet med sig att torkan tagit hårt på skogen vara observant på andra angrepp och se över sin skog regelbundet, särskilt med tanke på den allvarliga situation vi har med rekordstora angrepp av granbarkborren förra året i södra och mellersta landet, säger Hans Källsmyr.

I Västernorrlands och Jämtlands län har det rapporterats in flertalet torkskadade planteringar som kan härledas till sommaren 2018. Bara i Jämtlands län har ett femtiotal försäkringsärenden besiktats av Skogsstyrelsen där skadeorsaken varit torkan från sommaren 2018. Inom samma område fick storskogsbruket komplettera eller helt plantera om stora arealer under sommaren 2019.