På 16 procent av den areal som avverkats i Sverige har inte skogsägaren fått upp ny skog på det sätt som lagen kräver. Det visar Skogsstyrelsens senaste inventering av föryngringar i skogen.
Därmed fortsätter nedgången och siffran är den sämsta på åtta år. En trolig orsak är torkan 2018.
Den svenska skogsvårdslagen kräver att den som äger skog planterar ny skog som klarar kraven. Därför följer Skogsstyrelsen årligen upp med inventeringar . Man kontrollerar mängden nya träd och hur tätt de står.
Enligt Skogsstyrelsen har uppföljningar visat på en positiv trend i 20 år, men vid förra årets inventering minskade andelen godkända föryngringar. Minskningen var fem procent och den fortsätter alltså i årets statistik som bygger på treårsmedelvärden och i år minskade andelen godkända planteringar med ytterligare två procent
– Efter en lång period med stadiga resultat kan vi nu se ett par år med nedgång. En trolig orsak till försämringarna är torkan och värmen 2018 som hade stor påverkan på nyplanterade och unga plantor. Därför talar mycket för att vi kommande år skulle kunna se en fortsatt påverkan på resultaten, säger Magnus Martinsson som är Skogsstyrelsens inventeringsledare för återväxtuppföljningen.
Högst andel godkänd föryngringsareal har Götaland med 87 procent godkänd areal, följt av norra Norrland med 86 procent och Södra Norrland med 84 procent godkänd areal. Svealand hade lägst andel godkänd andel med 81 procent godkänd areal.
© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se