Telematik sparade stora pengar i skogen

IMG_2374[1]

Kunskap är pengar. Kanadensiska skogsentreprenören Greg Jacobs plockade lågt hängande frukt med information som han fick via Tigercats telematiktjänst RemoteLog och kunde göra stora besparingar på bräslekostnaderna.

Med en maskinpark på 60 maskiner kan små förändringar få stor inverkan på Greg Jacobs ekonomi. Ta maskinernas tomgång till exempel. En timmes mindre tomgång per dag på en skördare skulle kunna spara upp till 600 dollar per år.

Med en maskinflotta på 60 maskiner skulle det innebära en besparing på 36 000 dollar per år. Det är stora pengar när marginalerna är små.

För Greg Jacobs är det lågt hängande frukt. Han driver företaget Lo-Bar Log Transport som avverkar över en miljon kubikmeter skog per år.

Med devisen att man bara kan förbättre det man mäter, installerade Greg Jacobs Tigercats telematictjänst RemoteLog i tio av företagets maskiner.

– Vi ville identifiera effektivitet och brister vilket är vad dessa system är till för. Vi hade ideér om vad vi kunde förbättra, men inga data för att bevisa det och inget sätt att mäta framstegen när vi gjorde förändringarna, säger Greg Jacobs.

RemoteLog använder satellitteknik för att spåra och rapportera maskinens position, aktivitet, bränslenivåer, förbrukning och diagnostik. Det kan användas för att schemalägga underhåll och varna för mekaniska problem i realtid. Förinställda rapporter finns också tillgängliga och kan skickas till nyckelpersoner dagligen, veckovis eller månadsvis. Det var i dessa enkla rapporter Greg Jacobs gjorde sin första upptäckt.

”Tigercat har gjort ett bra jobb för att hålla rapporterna enkla.”, Greg Jacobs, skogsentreprenör.

– Strax såg vi att tomgångskörningen var mycket större än vad det fanns behov av vid normal drift. Rapporterna gjorde det möjligt att mäta problemet, identifiera var och när det skedde, och öka medvetenheten hos maskinförarna, berättar Greg Jacobs.

Jacobs upptäckt visar på en av de ofta förbisedda fördelarna med moderna telematiksystem, särskilt i stora företag som Lo-Bar. Företaget kunde inte bara identifiera en besparingsmöjlighet, utan också använda data för att övertyga maskinförarna om fördelarna med förändringarna. Man kunde omedelbart mäta effekten av förändringen, ge feedback till förarna och övervaka maskinerna regelbundet för att undvika återfall.

Greg Jacobs säger att systemet är mycket lätt att använda och hantera. Medarbetarna på kontoret får automatiska rapporter via mejl, vilket bara kräver en snabb titt för att upptäcka trender eller möjligheter.

– Rapporterna är mycket lätta att läsa och analysera. Tigercat har gjort ett bra jobb för att hålla dem enkla, så man kan agera på informationen som inte är begravd i ett berg av detaljer, berömmer Greg Jacobs.

Det finns andra fördelar med ökad driftövervakning utöver ständig effektivisering. Funktionen maskindiagnostik hjälper till att minska på driftstoppen och maskinskador. Systemet är inställt på att skicka e-postlarm när vissa problem uppstår. När en felkod har identifierats kan en felsökning också ske via systemet.

Effektiv telematikteknologi är numera en del av skogsmaskinstillverkarnas erbjudande. Tigercats RemoteLog är en satellitdatalösning som kan installeras i företags samtliga maskiner och inkluderar ett års gratis abonnemang.

RemoteLog är utformat för att hjälpa skogsentreprenörer att se fördelar omedelbart med lättlästa förinställda rapporter, som kan anpassas efter behov. Rapporter skickas automatiskt till vald personal, och anpassade meddelanden eller varningar kan skickas via en smartphone eller e-post.

Detta tillvägagångssätt innebär att ingen operatörsutbildning eller någon annan åtgärd krävs.

Länk till Tigercat AB

© Anläggningsvärlden 2017.
Per Eriksson 070-600 10 11
per@anlaggningsvarlden.se