Steelwrist och Volvo i samarbete om helautomatiska snabbfästen

Steelwrist och Volvo CE fortsätter att utveckla samarbetet som startade för drygt tio år sedan när Steelwrist blev huvudleverantör av fabriksmonterade tiltrotatorer och snabbfästen på Volvos grävmaskiner.

Då efterfrågan på helautomatiska snabbfästen på grävmaskiner fortsätter att växa snabbt utökar nu Volvo sitt sortiment med Steelwrist SQ Auto Connect-snabbfästen direkt från fabrik för grävmaskiner mellan 13 och 35 ton. Lanseringen inkluderar även SQ adapterplattor för redskap i matchande storlekar.

Med helautomatiska SQ-snabbfästen kan maskinföraren effektivt och enkelt byta mellan tiltrotator, hydrauliska och mekaniska redskap utan att lämna hytten.

– Tack vare det goda samarbetet med Steelwrist under många år har vi kunnat följa med i den senaste teknikutvecklingen för grävmaskins-redskap. Nyckeln till framgångshistorien har varit förberedelse och installation från fabrik, enligt våra kunder. Tack vare åtagandet från båda varumärkena har Volvo kunnat erbjuda ett heltäckande program av Steelwrist symmetriska snabbfästen på ett brett utbud av grävmaskiner, säger Christian Berling, produktchef för grävmaskinredskap på Volvo.

På de uppdaterade EC250E och EC300E ingår även Smart Connect-plattformen som ger en sömlös integration med Volvo Dig Assist-systemet med den fabriksmonterade tiltrotatorn från Steelwrist. Här ingår förbättrade säkerhetsfunktioner med en singel-brytare till både snabbfästets- och tiltrotatorns låssystem.

Smart Connect-plattformen har varit ett projekt där Steelwrists systerbolag SVAB Hydraulik har medverkat i utvecklingen från start. Redskapsigenkänning kan läggas till efter leverans för både fabriksmonterade och eftermonterade installationer.

Med Smart Connect-plattformen kan Steelwrist tiltrotatorer monteras hos återförsäljaren med en plug-and-play-installation som även omfattar singel-brytaren för låsfunktionaliteten. Det betyder att Volvos återförsäljare kan korta leveranstiden och optimera funktionaliteten till i stort sett samma nivå som en installation gjord på fabriken, även om slutkunden köper en maskin som står i lagret hos återförsäljaren.

– Inom Steelwrist har vi länge arbetat hårt för att främja globala standarder och till sist börjar vi skönja resultat. För det första, med Volvo som lanserar Steelwrist SQ från fabrik och med Caterpillars nyligen lanserade HCS-fäste, är det en stor sak när två branschledande aktörer nästan samtidigt lanserar produkter som är kompatibla med Open-S-standarden. För det andra kan Volvo:s lansering av Smart Connect-plattformen vara ett stort steg mot ett öppet redskapsgränssnitt för grävmaskiner i likhet med ISOBUS inom jordbrukssektorn. Detta skulle kunna möjliggöra ökad smartness och uppkopplade grävmaskinsredskap som aldrig förr, säger Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist.