Steelwrist lanserar automatisk oljekoppling kompatibel med Oilquick

steelwrist_auto_connection
Steelwrist lanserar OQ Auto Connection, fullt kompatibelt med OilQuick tillsammans med ny högflödes-teknologi för tiltrotatorer. Leveranser av OQ Auto Connection börjar från Juni 2017. Foto: Per Eriksson

Den Svenska tiltrotator och redskapstillverkaren Steelwrist fortsätter att bredda sin produktportfölj. På den internationella presskonferensen den 26 april i Sollentuna, lanserade Steelwrist en rad nya produkter. OQ Auto Connection är en del i strategin att skapa en global standard för automatiska oljekopplingar för grävmaskiner.

OQ Auto Connection införs först på snabbfästen, redskapsgrindar i olika modeller och på Steelwrist tiltrotatorer från X18 och uppåt. Både OQ60-5 och OQ70 kommer visas på MaskinExpo den 18-20 maj 2017.

Efterfrågan på automatiska oljekopplingar ökar på alla större marknader. Steelwrist OQ Auto Connection bygger på den senaste utvecklingen av spillfria snabbkopplingar samt har ett förbättrat integrerat dammskydd. Ändå är fästena 100 procent kompatibla med OilQuick1-standarden.

  Under de senaste fem åren har vi jämfört alla tillgängliga system och vi har arbetat med flera olika koncept. Vi är därför glada över att äntligen kunna lansera vår OQ-fästen, säger Steelwrists vd, Stefan Stockhaus.

Steelwrist OQ Auto Connection snabbfästen följer den internationellt växande symmetriska standarden, ett killåst system enligt ISO1303:2016. I tillägg till att uppfylla ISO-13013:2016, inkluderar Steelwrist OQ-kopplingar och OQ-tiltrotatorer även den patenterade Front Pin Lock-teknologin, vilket ökar säkerheten för föraren att inte tappar redskap av misstag.

Världen behöver inte ytterligare ett nytt kopplingssystem, istället behöver grävmaskinsägaren en kostnadseffektivt standardiserad lösning för att enkelt byta arbetsredskap. Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist

stefan_stockhaus
Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist. Foto: Per Eriksson

– Ur ett tekniskt perspektiv är det två saker som är viktigt när man utvecklar automatiskakopplingar. För det första att möjliggöra höga flöden som räcker till alla typer av redskap. För det andra, ett bra smutsskydd för att förebygga nedsmutsning samt en kopplingsprocedur som minskar risken att föroreningar hamnar på kopplingarna” säger Marcus Nilsson, teknikchef på Steelwrist.

Marknadsintroduktionen sker först i Sverige och Norge och initialt modellerna OQ60-5 och OQ70. Andra varianter som exempelvis OQ65 och OQ70/55 kommer i sista kvartalet 2017.

För tiltrotatorer blir OQ-teknologin först tillgänglig på tiltrotatorns överdel, så de kan kopplas till snabbfästet. På tiltrotatorns underdel, dvs fästet kommer OQ teknologin att släppas senare i år.

– En viktigt aspekt har varit att stärka den symmetriska standarden för snabbfästen snarare än att försvaga standarden genom ytterligare varianter. Världen behöver inte ytterligare ett nytt kopplingssystem, istället behöver grävmaskinsägaren en kostnadseffektivt standardiserad lösning för att enkelt byta arbetsredskap. Vi är mycket nöjda med alla de förbättringar vi har utvecklat på kopplingssidan och att vi tillsammans med OilQuick gemensamt kan arbeta för en global standard säger Stefan Stockhaus.

Samtidigt lanseras högflödeshydralik i Steelwrist tiltrotatorer som först införs på alla tiltrotatorer från X18 (12-18 ton grävmaskiner) och uppåt.

– Högflödesteknologin går hand i hand med Steelwrist OQ-tiltrotatorer då det inte är till mycket nytta att ha en fantastisk oljekoppling om kundens hydraliska arbetarredskap inte får tillräckligt högt flöde säger Marcus Nilsson.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se