Side Shift Rotator är en adapter som monteras mellan lastmaskinens BM-fäste och redskapet och gör det möjligt att förskjuta och rotera redskapet. Side Shift Rotator har funnits på marknaden sedan 2012 och enligt tillverkaren är det bara fantasin som sätter gränserna för vad den kan användas till.
Side Shift Rotator gör det möjligt att rotera redskapet i 360 grader utan begränsning och samtidigt sidoförskjuta upp till 450 mm åt varje håll med en total slaglängd på 900 mm från vänster till höger. Adaptern väger 900 kilo och har en max lastvikt på 5 000 kilo.
– Kombinationen av sidoförskjutning och 360 graders rotation av redskapet ger stora fördelar vid planering, kantskärning, gradning/hyvling av vägar, sopning och snöröjning, säger Lars Eriksson, säljare på Side Shift Rotator Sweden AB som tillverkar och säljer adaptern.
360 graders rotation gör det också möjligt att sidotömma skopor och containrar eller varför inte sortera jord och blanda betong. Sidoförskjutning underlättar vid arbeten där det finns hinder som t ex staket eller stolpar genom möjligheten att flytta redskapet i sidled för att komma förbi.
– Side Shift Rotator öppnar helt nya möjligheter att använda min lastmaskin. Många uppgifter som jag tidigare behövde grävaren för att utföra går nu att göra med hjullastaren. Den här adaptern har nog förbättrat min lastmaskin med minst 30 procent, säger Lasse Söderberg på Lars Söderbergs Entreprenad AB i Gävle.
Lasse Söderberg säger också att han hittills kört omkring fem tusen timmar med adaptern och idag inte kan tänka sig att vara utan den.
–Vid asfaktskärning är sidoförskutningen en stor fördel då man kan skära asfalt utan att behöva flytta maskinen. Vid återfyllning i smala rännor vid fibergrävning är rotationen oumbärlig då jag kan strö en smal sträng istället för hela skopbredden, säger han.
– Vi har hittills sålt ett 30-tal adaptrar på den svenska marknaden. Eftersom den är så mångsidig tror vi även på exportmöjligheter till framförallt den nordiska och europeiska marknaden, säger Lars Eriksson, avslutningsvis.
Per Eriksson
per@anlaggningsvarlden.se
© Anläggningsvärlden 2018.