Skogssektorn kompenserar för klimatutsläppen

I dagens klimatrapportering beaktas skogsbruket och användningen av virkesresursen separat. Om klimateffekten är isolerad till skogen, utan att ta med användningen av trävarorna, kan man felaktigt dra slutsatsen att det är bättre att lämna skogen orörd för att ta upp koldioxid. Foto: Per Eriksson

En ny rapport avslöjar omfattande klimatpåverkan i Sverige och Norge. Den understryker hur viktigt det är att få med hela värdekedjan i klimatredovisningen. Det finns betydande skillnader i klimatbidraget från skogssektorn mellan de två länderna. Den skogsbaserade värdekedjan [1] i Norge bidrar till att kompensera för 30 av landets utsläpp på 47 miljoner ton koldioxid-ekvivalenter. Utan använding av träprodukter skulle utsläppen ha varit 8 miljoner högre. 

I Sverige är skogssektorns klimateffekt 110 miljoner ton koldioxid. Landets totala utsläpp är 45 miljoner ton koldioxid-ekvivalenter. Detta understryker behovet av att få med hela värdekedjan i klimatredovisningen.

Fynden kommer fram i en färsk rapport utarbetad av den internationellt ledande experten inom området Peter Holmgren i FutureVistas: ”Tidigare och framtida effekter av den norska och svenska skogsbaserade sektorn”. Rapporten är gjord på uppdrag av Nordic Green Business Forum. Den baseras på officiella rapporteringssiffror.

– Äntligen har skogssektorn i Norge fått dokumentation om den betydande klimateffekten av skogsbruket och användningen av trä, säger Monica Grindberg skogsbrukschef på Nogres största skogsägare, Statskog.

I dagens klimatrapportering beaktas skogsbruket och användningen av virkesresursen separat. Om klimateffekten är isolerad till skogen, utan att ta med användningen av trävarorna, kan man felaktigt dra slutsatsen att det är bättre att lämna skogen orörd för att ta upp koldioxid.

”Vi förlorar också den mycket viktiga klimateffekt vi får genom att använda träprodukter som ersättning för fossila resurser”

– Effekten av att lämna skogen orörd avtar snabbt när träden åldras, växer långsamt och börjar dö. Vi förlorar också den mycket viktiga klimateffekt vi får genom att använda träprodukter som ersättning för fossila resurser, förklarar Peter Holmgren.

– Effekten av att lämna skogen orörd avtar snabbt när träden åldras, växer långsamt och börjar dö, säger Peter Holmgren på FutureVistas. Foto: Skogsindustrierna

Dagens klimatpolitik inom skogsbruk och markanvändning fungerar därför mot sitt syfte, eftersom den leder till att vi inte utnyttjar skogens potential fullt ut. Han är helt tydlig med att vi ska titta på effekten genom hela värdekedjan som helhet.

Sverige har betydligt mer skog och en jämförelsevis ännu större skogsindustri än Norge. Som ett resultat av en hög utnyttjandegrad uppnår Sverige ungefär fyra gånger så stor klimateffekt från sin värdekedja som Norge, vilket uppgår till mer än skillnaden i skogsareal skulle indikera.

– Vi bör utveckla skogsresurserna och skogsindustrin i Norge, så att vi använder virket mer effektivt här i landet och exporterar mindre. Myndigheterna kan hjälpa till genom att skapa goda incitament för framtidens skogar och stödja utvecklingen av grön industri , säger Kjersti Kinderås, chef för WoodWorks Klustret En välfungerande skogsbaserad värdekedja är bra klimatpolitik, understryker hon.

– Den viktigaste punkten i rapporten är det direkta sambandet mellan avverkning och klimateffekten av att förädla virket till samhällsnyttiga produkter, säger Ole Bakke, chef för Skognæringa Kyst SA. Utsläppsminskningen med 8 miljoner ton koldioxid, genom att använda trävaror istället för fossila material får vi inte om vi inte får ut virket ur skogen, påpekar han.

Här kan du läsa fler nyheter om skogsbranschen

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se