
Helt elektrifierade lastbilar är den ultimata lösningen i ett hållbart transportsystem, och det är viktigt att skiftet till elektriskt måste ta fart nu. För att det ska bli verklighet finns dock hinder, till exempel bristen på laddstationer, de höga kostnaderna för att ta fram tillräckligt med laddningskapacitet vid depåerna under säsongstoppar, elnätsbelastning och tidpunkter med höga elpriser.
Scanias har tillsammans med transportföretaget DHL tagit fram en lastbil med bränsledriven räckviddsförlängare. Lastbilen hjälper till att övervinna dessa hinder och gör det möjligt för DHL att köra 80–90 procent på förnybar el.
Sedan februari testas den gemensamt utvecklade lastbilen av Post & Parcel i Tyskland för att transportera gods mellan Berlin och Hamburg inom den dagliga verksamheten, innan ytterligare fordon läggs till i DHL:s fordonspark. Den bränsledrivna generatorn ersätter ett av batteripacken i en helt eldriven lastbil som inte behövs för de flesta transportsträckorna. Det minskar räckvidden från batterierna, men ger reservenergi för de nämnda scenarierna. Lastbilen har en potentiell räckvidd på 65 till 80 mil (fastställs i testet) och kan, vid behov, tankas på vanliga bensinstationer. Den uppskattade räckvidden kan jämföras med de 55 mil som gäller för Scanias modernaste helt eldrivna lastbilar med motsvarande maxvikt.
”Framtiden är elektrisk, men det bästa får inte vara det godas fiende medan omställningen pågår.”
– Det kommer att ta ett tag innan det finns tillräckligt med förnybar el, elnätskapacitet och laddningsinfrastruktur för att helt förlita sig på batterielektriska lastbilar, särskilt för ett storskaligt system som DHL:s tyska paketnätverk. I stället för att vänta på att den här dagen ska komma samarbetar DHL och Scania kring en pragmatisk lösning för att göra logistiken mer hållbar och som kan minska koldioxutsläppen med mer än 80 procent, säger Tobias Meyer, vd för DHL Group.
Fordonet har utvecklats av Scania Pilot Partner som utforskar nya tekniker och lösningar, i det här fallet tillsammans med den strategiska partnern DHL. Det är en 10,5 meter lång lastbil med en maxvikt på 40 ton, som drivs av en elmotor på 230 kW (295 kW peak). Energin levereras av ett batteri på 416 kWh och en bensindriven generator på 120 kW. Med hjälp av generatorn ombord – som till en början drevs med bensin och senare med diesel/HVO – sträcker sig lastbilens räckvidd upp till 80 mil. EREV:s kan utrustas med en mjukvara som begränsar användningen av den bränsledrivna generatorn, vilket gör det möjligt att begränsa koldioxidutsläppen till en viss nivå. Den maximala hastigheten är 89 km/h och lastkapaciteten är cirka 1.000 paket (volymen av ett växelflak). Lastbilen kan också dra en släpvagn med ett extra växelflak.
– Framtiden är elektrisk, men det bästa får inte vara det godas fiende medan omställningen pågår. Fordonet som vi har utvecklat tillsammans med DHL är ett exempel på interimslösningar som hjälper till att minska klimatutsläpp innan transportsystemet så småningom blir 100 procent elektrifierat. En effektiv klimatomställning kräver att beslutsfattare accepterar sådana lösningar, säger Christian Levin, vd på Scania.
Här kan du läsa fler nyheter inom hållbara transporter
© Anläggningsvärlden 2025
info@anlaggningsvarlden.se
