Inflyttningen till de expanderande kommunerna i Norrbottens och Västerbottens län ökar deras behov av bostäder. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att 140 miljoner kronor avsätts till bostadsprojekt i norra Sverige under nästa år. För att underlätta bostadsbyggande i etablerings- och omställningskommuner i hela landet vill regeringen också sänka kreditgarantiavgifterna. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att 10 miljoner kronor avsätts till kreditgarantiavgifter i hela landet under 2025.
– Den gröna omställningen och nyindustrialiseringen i norra Sverige medför stora utmaningar att ordna bostäder till alla nyinflyttade. För att stödja industriomställningen föreslår regeringen att 1,53 miljarder kronor avsätts åren 2025–2028 för att underlätta bostadsbyggandet i norra Sverige. Medlen ska fungera som en katalysator för bostadsbyggandet i de berörda kommunerna, säger Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister.
Stora investeringar och företagsetableringar på orter som under en längre tid haft en låg eller stagnerande befolkningstillväxt innebär stora utmaningar för samhällsbyggandet, inte minst när det gäller etablerings- och omställningskommuner, att få fram nya bostäder.
”Den gröna omställningen och nyindustrialiseringen i norra Sverige medför stora utmaningar att ordna bostäder till alla nyinflyttade”
– För att underlätta bostadsbyggande sänker även regeringen kreditgarantiavgifterna i etablerings- och omställningskommuner. En kreditgaranti skyddar långivare mot kreditförluster samtidigt som den underlättar för byggaktörer genom att minska behovet av egen kapitalinsats eller topplån. Förslaget gäller alla etablerings- och omställningskommuner oavsett var i Sverige de ligger, säger Andreas Carlson.
Förslaget om subventionerade kreditgarantiavgifter innebär statsstöd och kan komma att behöva anmälas till EU-kommissionen för godkännande innan det genomförs.
Regeringen avser att föreslå detta i budgetpropositionen för 2025. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
Här kan du läsa fler nyheter inom bostadsbyggande
© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se