Bränsleförbrukningen för drivning var cirka 1,7 liter diesel per kubikmeter år 2022, beräknat med Skogforsks nya standardiserade metod.
Under det senaste åren har utsläppen av växthusgaser alltmer kommit i fokus. Det innebär att det blivit alltmer viktigt för företag att visa vilken klimatpåverkan dras verksamhet och produkter har och hur de arbetar för att minska utsläppen. Av de totala växhusutsläppen i Sverige stod skogsbrukets arbetsmaskiner för knappt 0,8 procent av de totala utsläppen. I sammanhanget kan det vara värt att påpeka att Sveriges andel av de globala, totala utsläppen är 0,2 procent.
Bränslekostnaderna utgör en av de största kostnadsposterna räknat i kronor för skogsmaskinentreprenörerna, och därmed en betydande del av avverkningskostnaden. Det innebär att det finns drivkrafter för att minska bränsleförbrukningen ur ett krasst lönsamhetsperspektiv för den enskilda maskinägaren. Även ur ett miljöperspektiv.
”Resultaten visar att förbrukningen för hela drivningsarbeten var 1,7 liter per m3fub under 2022, vilket motsvarar samma mängd som för året innan”
För att uppdatera uppgifterna om bränsleförbrukning för skördare och skotare beslöt Skogforsks tekniska samverkansgrupp påbörja en automatiserad insamling av data från maskinernas bränsleförbrukning. Skogforsks pilotstudie visade att det gick bra att skatta förbrukningen av bränsle från helt automatiskt insamlade maskindata, och att resultaten överensstämde väl med resultaten från tdigare genomförda enkäter som används för att uppskatta drivningens förbrukning av bränsle.
Resultaten från pilotstudien har inneburit att Skogforsk fortsätter att göra årliga uppföljningar av bränseförbrukningen som bygger på maskindata.
Resultaten visar att förbrukningen för hela drivningsarbeten var 1,7 liter per m3fub under 2022, vilket motsvarar samma mängd som för året innan, men något högre än 2020. Detta motsvarar ett utsläpp på 352.000 koldixidekvivalenter för allt drivningsarbete, vilket är nära Naturvårdsverkets uppskattning på 368.000 ton för alla arbetsmaskiner inom skogsbruket.
Enligt Skogforsk kan skattningarnas kvalitet förbättras med en högre noggrannhet i angivandet av den skotarrapporterade volymen. I modellerna för bränsleförbrukningen används variabeln ”skotaravstånd”. Den första skattningen av hur detta ska göras bör kompletteras med en studie för att säkrare bestämma slingertillägget.
Här kan du läsa fler nyheter om skogsmaskiner
© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se