Randex lanserar kärra för snabba transporter

På Staffares vårvisning i Uppsala den 22-23 mars visade Ole Randli på Randex en 8,5 tons dumperkärra som är godkänd för 50 kilometer i timmen med B-behörighet. Kärran kommer även finnas i större storlekar.
På Staffares vårvisning i Uppsala den 22-23 mars visade Ole Randli på Randex en 8,5 tons dumperkärra som är godkänd för 50 kilometer i timmen med B-behörighet. Kärran kommer även finnas i större storlekar.

Lidköpingsföretaget Randex som tillverkar dumperkärror och maskintransportvagnar har tagit fram en dumperkärra som är godkänd för transport i 50 kilometer per timme.

Grundvagnen är en Randex XD85 med 40 graders ramstyrning som premiärvisades på återförsäljaren Staffares vårvisning i Uppsala tidigare i mars.

Randex kärror byggs i Hardox 450 med hel plåt i sidor och botten, rundad invändig framstam och kantlina i Strenx. Randex XD85 levereras med hydraulisk schaktläm, fyra invändiga binddon och topphängd spridarlucka.

– Hardox 450 ger upp till 80 procent längre livslängd. Med 50 extra Brinell har Hardox 450 väsentligt längre livslängd än Hardox 400. En förbättring med 50 procent är fullt möjlig, men ända upp till 80 procent längre livslängd har uppmätts, säger Ole Randli, grundare och ägare till Randex.

Den nya kärran för transport i 50 km/timme har dessutom hydrauliskt skjutbar dragstång (1,75–2,7 meter) och hydrauliska stödben.

Hjulutrustningen är 435/50 R19,5” och vagnen är även utrustade med lastbilsskärmar.

I utrustningen ingår även underkörningsskydd och påkörningsskydd samt katastrofbroms.

Enligt Transportstyrelsens förordning får kärran dras av t.ex. en grävlastare med vanligt B-körkort så länge man inte utför yrkesmässiga transporter. D.v.s kör gods åt andra mot betalning. Då fordras C-kort.

Randex meddelar också att man fått en beställning på dumperkärror från Houston, USA. Fyra 8,5 tons vagnar skickades med båt i mitten av mars till en entreprenör som bygger och underhållar indrottsanläggningar runt om i hela USA.

– Vi hoppas förstås att vi kan få fler beställningar från USA i framtiden säger Ole Randli avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2019.
Text & foto: Per Eriksson • per@anlaggningsvarlden.se

_W5A4017