Det var i mars tidigare i år som Skogforsk drog igång utvecklingen av den fjärrstyrda markberedningsmaskinen. Det skedde på Troëdsson Forestry Teleoperation Lab i Jälla strax nordost om Uppsala. Skogforsk har nder flera år arbetat med fjärrstyrning och automatisering av skogsmaskiner på tekniklabbet i Jälla. Hittills har arbetet koncentrerats till en skotare, men sedan i mars har man en markberedningsmaskin i testmiljön.
– Vi bedömde att markberedningsmaskiner är mindre komplicerade att fjärrstyra än skotare och skördare. Marberedningsmaskinen rör sig över hyggen där de flesta träden redan är nedhuggna, vilket underlättar kommuniktionen mellan maskin och operatörsstation. Genom att utveckla och testa fjärrstyrd markberedning får vi svar på vilken ytterligare kunskap och teknik som behövs för att fjärrstyrning av maskiner i skogsbruket ska kunna fungera i skogsbruket generellt, förklarar Martin Englund.
En annan viktig anledning till markberedare lämpar sig för fjärrstyrning är arbetsmiljön. Förare av markberedningsmaskiner utsätts för skadliga helkroppsvibrationer i högre grad än andra maskinförare i skogsbruket. De måste köra över hela hyggesytan, även över svår terräng. Kan föraren i stället fjärrstyra maskinen från en operatörsstation vid sidan av hygget borde det innebära stora förbättringar av arbetsmiljön. Vibrationerna kan undvikas om maskinerna i stället kördes från distans i en fristående operatörsstation.
– Det innebär stora förbättringar av arbetsmiljön. I förlängningen kan det också innebära att förarhytten, med tillhörande avancerade system, kan rationaliseras bort. Det skulle ge både billigare och lättare maskiner, säger Martin Englund.
Den fjärrstyrda markberedningmaskiner har utvecklats av ett kompetent team på skogforsk under våren och testkörts under sommaren på ett ordinärt hygge.
I förlängningen kan fjärrstyrning även användas på andra typer av skogsmaskiner. Utöver just arbetsmiljövinsterna kan det ge flexibla arbetsplatser med möjlighet att styra maskiner från till exempel tätorter, vilket i sin tur kan underlätta rekryteringen av framtidens maskinförare.
En annan del i projektet handlar om att ta reda på hur terrängkörningen påverkas vid fjärrstyrning samt om och i så fall hur ett digitalt planeringsverktyg kan vara till hjälp vid ruttplaneringen.
Fungerande telekommunikation är en förutsättning för att kunna utveckla fjärrstyrning av skogsmaskiner, men skogen dämpar signaler och räckvidd. Skogforsk har jämfört 5G-systemet med andra alternativ.
För att fjärrstyrning av skogsmaskiner ska kunna fungera och användas i praktiken är kanske den allra viktigaste frågan tillgång till väl fungerande telekommunikation med hög kapacitet som fungerar i skogsterräng. Räckvidden för ett lokalt 5G kan vara i storleksordningen mer än tio gånger bättre än Wi-Fi. Skog och träd förväntas dämpa signalerna och räckvidden för båda överföringstyperna.
Förutom skogens täthet tros våta väderförhållanden också förkorta räckvidden.
I projektet med den fjärrstyrda markberedningsmaskinen jämfördes 5G med alternativa teknologier, både för fjärrstyrning lokalt vid avverkningstrakten och fjärrstyrning av maskiner från längre avstånd.
Fjärrstyrning med 5G kunde likställas med att fjärrstyra med Wi-Fi-teknik. Fördröjningar och videokvalitet bedömdes vara helt acceptabla. Även fjärrstyrning med 4G-teknik i kombination med signaler via fiber gav acceptabla, men olika resultat beroende på vilken variant som användes på maskinen. Bäst stabilitet och prestanda uppnåddes med en uppställning där två separata routrar användes. Det säkerställde att styrsystemet kunde arbeta närmast oberoende av videosystemet.
Då detta projekt startades var 5G-systemen och i synnerhet den teknik som benämns ”Industry Connect” relativt nytt och några utvärderingar i större omfattning hade inte genomförts. Projektet var ett av de första i världen med att testa lokalt 5G-system. Utvecklingen och förståelsen för 5G-systemen från det att projektet startade 2020 tills idag har gått fort framåt och denna studie har varit en viktig pusselbit i utvecklingen.
Den 1 oktober var det premiärvisning av Skogforsks fjärrstyrda markberedare på ett av Sveaskogs hyggen strax sydost om Almunge, ett par mil öster om Uppsala. Evenemanget lockade runt 30 externa intressenter, främst från skogsbranschen, men också från Skogforsks samarbetspartners från andra branscher och forskningsakörer liksom från branschmedia. På plats fick de lära sig mer om utvecklingsprojektets olika delar och se maskinen styras från en operatörsstation helt fristående från själva maskinen.
Själva basmaskinen är en Komatsu 895 20 tons skotare. Markbereningsaggregatet är en 4-radig Bracke M46.b högläggare med en arbetsbredd på 8,4 meter.
– Det var roligt att så många kom och att ämnet intresserar och vi hade bra diskussioner med våra gäster. Vi visade att det faktiskt går att göra det vi ville i verkligheten. Nu återstår för oss att utvärdera och analysera konceptet vad gäller exempelvis förarens prestation och arbetsbelastning, säger projektledaren Martin Englund.
FoU-projektet, som finansieras av Stiftelsen Nils och Dorthi Troëdssons forskningsfond, genomförs i samarbete med SCA Skog, Bracke Forest, Sveaskog och Skyttmos Skogsentreprenad AB. Visningen av den fjärrstyrda markberedningsmaskinen markerar ett viktigt steg framåt för skogsbrukets tekniska utveckling och arbetsmiljöförbättringar.
Här kan du läsa fler nyheter inom skogsmaskiner
© Anläggningsvärlden 2024.
info@anlaggningsvarlden.se