Ponsse firar 50 år

_W5A3290

Ponsse firar 50-årsjubileum i år. Familjeföretaget som föddes ur maskinentreprenören Einari Vidgréns dröm i en liten verkstad på den Finländska landsbygden är i dag verksam i drygt 40 länder.

På 50 år har företaget vuxit till en av världens största tillverkare av skogsmaskiner med inriktning på kortvirkesmetoden.

– Våra kunder har genom sin rättframma feedback visat riktningen för vår produktutveckling från start. Dessutom har skogsbolagens och sågverkens höga kvalitets-, miljö- och effektivitetskrav tydliggjort riktningen för produktutvecklingen, och utan vår engagerade personals yrkesskicklighet hade utvecklingen inte varit möjligt, berättar Juha Vidgrén, ordförande i Ponsses styrelse.

Ponsse firar sitt 50-årsjubileum på hygget, tillsammans med kunderna. Den omfattande jubileumsturnén startade med en Roadshow trailer i spetsen från Finland. Efter Finland går jubileumsturnén Together genom Europa och fortsätter till Nord- och Sydamerika, Asien och Australien med besök i totalt 30 länder och 110 orter. Turnén avslutas i början av september på FinnMETKO-mässan i Jämsä, Finland.

Hörnstenarna i Ponsses historia har alltsedan 1970-talet varit kontinuerliga investeringar och utvecklingsarbete. Detta har skapat förutsättningar för förbättrad konkurrenskraft. Under de senaste två åren har Ponsse skapat fler än 200 arbetstillfällen och investerat 145 miljoner euro i service, produktutveckling och produktion.

Alla Ponsse-skogsmaskiner tillverkas fortfarande i bolagets hemtrakter i byn Vieremä i Norra Savolax där den fyra hektar stora skogsmaskinfabriken representerar den modernaste produktionstekniken i världen.  I Vieremä tillverkades i fjol 15 000 stycken Ponsse-skogsmaskiner.

Idag har Ponsse fler än 1 800 anställda i tio olika länder. Utöver moderbolaget består koncernen av dotterbolag i Sverige, Norge, Frankrike, Ryssland, Storbritannien, Irland, USA, Kina, Uruguay och Brasilien samt Epec Oy i Finland, tillverkare av maskinstyrningssystem i Seinäjoki. I nätverket av återförsäljare ingår 35 Ponsse-återförsäljare.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se