Peab kör med hybridvält

Peab Asfalt har investerat i en Bomag vält som tack vare hybriddriften minskar bränsleförbrukningen med 20 procent och därmed även mindre växthusgaser.

Genom att maskinen dessutom körs på HVO-diesel minskas miljöpåverkan till ett minimum.

Maskinen är en så kallad asphalt manager vilket innebär att den har ett intelligent packningssystem som känner av packningen av asfalten och reglerar vibroelementen i valsen utefter packningsgraden. Systemet informerar föraren när asfalten är tillräckligt packad, vilket ger färre onödiga överfarter, bättre kvalitet på beläggningen och mindre bränsleförbrukning. 

– Det här är ett steg i rätt riktning och en viktig pusselbit mot grönare, säkrare och smartare maskiner. Vi jobbar kontinuerligt med utvecklingsprojekt inom dessa viktiga områden. Det gäller alla våra maskinkategorier, säger Niklas Engblom, maskinansvarig, Peab Asfalt.

Peab Asfalt har nu beslutat att på alla Nordiska maskiner som företaget köper in, från de leverantörer som kan erbjuda det, ska ha Eco stopp, vilket hindrar onödig tomgångskörning.

– En stor fördel med välten är att bränsleåtgången minskar vilket även ger mindre koldioxidutsläpp, något som vi ser som ytterligare en positiv effekt. Det blir mer och mer fokus på miljön bland maskiner och även i kontrakten skärps kraven på miljöklassningen, något vi välkomnar, säger Morgan Johansson, arbetschef, Peab Asfalt.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se