Enligt Skogforsk står beslutstöd för skotning högt upp på skotarförarnas önskelista. Nu har man utvecklat ett nytt verktyg för skotningsplanering som fått namnet Skotstöd och som dessutom prisats i Kanada.
Skotningsplaneringen kompliceras av att rutterna kan läggas upp på en mängd olika sätt. Varje trakt kan dessutom ha många olika virkessortiment som inte kan blandas på lasset om avlastning vid avlägget ska vara effektivt. Samtidigt vill man samlasta så mycket som möjligt för att minska körsträckan. Avläggets utformning påverkar därför också produktiviteten.
När Skogsbrukets Tekniska samverkansgrupp frågade 168 skotarförare vad de önskade sig mest kom ett verktyg för att planera skotarrutter tvåa på önskelistan (efter automatinställda stolar).
Skotstöd fick dessutom andrapriset i tävlingen Practice Prize Competition. Tävlingen arrangeras av Canadian Operational Research Society i höstas.
Indatat i det nya verktyget är skördarens produktionsfil och GNSS-spårning, avläggets koordinater och maskindata om skotaren (lastarea, maxlast, area i de olika facken m.m.
Spårningen används för att hitta möjliga körvägar för att lasta alla virkeshögar. Från skördarens produktionsfil tas stockdata inklusive sortiment, volym, längd, medeldiameter och koordinat. Flera sortiment kan lastas på varje rutt baserat på ett antal samlastningsregler och olika tidstariff för olika sortimentskombinationer. Tiden för lastningen vid avlägget varierar därför beroende på sortimentskombinationerna i de olika facken på lastutrymmet.
Själva optimeringen i Skotstöd styr mot att minimera total arbetstid så att summan av körtid och tid för avlastning minimeras. Skotarföraren kan själv justera tidstariffen för olika samlastningskombinationer så att verktyget tar hänsyn till ens egna styrkor eller svagheter vid lastnings- och lossningsarbeten.
Ett förslag på organisering av avlägget skapas automatiskt efter optimeringen visar ruttförslag inklusive vilka volymer och sortiment som kan lastas och var de ska placeras på lasset.
Verktyget producerade jämförbara resultat med erfarna skotarförare på fem slutavverkningar (3-11 hektar) i norra Sverige, när resultaten jämfördes med data från skotarens produktionsfiler på samma trakter (verklig skotning utan beslutsstöd).
© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se