Nytt beslutsstöd för skotaroptimering

SCAs nya beslutsstöd för skotaroptimering hjälper företagets traktplanerare få fram smarta förslag som hjälper till att transportera ut virket ur skogen på det mest effektivaste sättet. Foto: Per Eriksson
SCAs nya beslutsstöd för skotaroptimering hjälper företagets traktplanerare få fram smarta förslag som hjälper till att transportera ut virket ur skogen på det mest effektivaste sättet. Foto: Per Eriksson

SCAs nya beslutsstöd för skotaroptimering hjälper traktplanerarna få fram smarta förslag som hjälper till att forsla ut virket ur skogen på det mest effektivaste sättet.

Skotaroptimering är SCAs program som hjälper till att räkna ut hur virket kan transporteras ut från skogen till avlägget vid vägen på det mest effektiva sättet. Det är en bra hjälp för bland annat traktplanerare, virkesköpare och distriktsansvariga som ska planera slutavverkning och gallring, oavsett om det gäller SCAs egen mark eller uppdrag som vi gör åt privata skogsägare.

– Beslutsstödet ger förslag på huvudbasstråk på avverkningstrakten där det mesta av virket ska transporteras. Det visar hur skotaren kan nå avlägget genom att köra den väg som är mest effektiv och mest skonsam för marken, förklarar Tomas Johansson vid SCA Skogs stab för teknik- och verksamhetsutveckling.

Programmet räknar på motstånd. Faktorer som blöt mark och kraftig lutning ger högt motstånd och programmet ger förslag på huvudbasstråk som ger minsta möjliga motstånd fram till avlägget.

– Den som planerar får förslag på hur man kan dra vägarna genom avverkningsområdet och hur långt virket måste skotas. Dessutom visar programmet om avläggen är tillräckligt stora för att rymma allt virke och om det finns partier med lutning som kan orsaka problem. Med stöd av programmet kan alla som planerar göra likartade bedömningar, vilket är till stor hjälp särskilt om man är nybörjare, förklarar Tomas Johansson.

Beslutsstödet är ett tillägg till SkogsGIS och har tagits fram med hjälp av IT-företaget Dianthus. Tanken är att den som planerar kan börja planeringsarbetet på kontoret för att göra en drivningsplanering. När man sedan kör skotaroptimeringen får man förslag på huvudbasstråk. Efter det gör man en planering av trakten ute i fält och kontrollerar om förslagen stämmer eller om de behöver justeras.

– När man är klar med traktplaneringen kan programmet räkna ut skotningsavståndet, lutningen och visa hur stor volym som ryms på avläggen och om man kanske behöver fler avlägg. Eftersom det är dyrt att skota virke långa sträckor i skogen så kan programmet hjälpa till att få ner avverkningskostnaden, berättar Tomas Johansson.

Skotningsavstånd och lutning är också faktorer som påverkar SCAs ersättning till entreprenörerna.

– Med beslutsstödet får vi objektiva värden på både lutning och skotningsavstånd, vilket är bra när våra produktionsledare ska diskutera med sina avverkningslag, säger Tomas Johansson, avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se