Nya skördare och skotare från Ponsse

Ponsse lanserar en helt ny 8-hjulig allroundskördare med en 7,7 liters 6-cylindrig motor på 286 hästkrafter.
Ponsse lanserar Cobra, en helt ny 8-hjulig allroundskördare med en 7,7 liters 6-cylindrig motor på 286 hästkrafter.

Finska Ponsse lanserar flera nya maskiner, både skotare och skördare. Dessutom kommer företaget med en egenutvecklad kranspetsstyrning.

16-tons skotaren Ponsse Bison Active Frame är den nya skotaren med CVT-kraftöverföring och Active Frame hyttupphängning. Enligt Ponsse är det en maskin lämpad för långa transportavstånd.

Den nya steglösa kraftöverföringen som sitter i Ponsse Bison är baserad på CVT-teknik, vilket innebär att föraren inte behöver växla mellan hög- och låg. Detta ska innebära lägre bränsleförbrukning och högre dragkraft, vilket är en stor fördel vid körning uppför branta backar eller i djup snö.

Ponsse lanserar även en uppdaterad version av skördaren Fox som i första hand är avsedd för gallring. Enligt Ponsse har den nya maskinen en exakt och effektiv kran, god sikt, stabilitet och lågt marktryck för krävande förhållanden och mjuka underlag.

Den åttahjuliga gallringsskördaren har kranen monterad nära hytten vilket ökar synligheten omkring arbetsområdet.

Ponsse Fox är utrustad med en mittmonterad C44+ parallellkran som använder hydraulik istället för mekanisk hävstångseffekt.

Ponsse lanserar också en helt ny 8-hjulig allroundskördare som fått namnet Cobra. Den kommer utrustas med den nya 6-cylindriga steg-V motorn från Mercedes/MTU. Den nya motorn är på 7,7 liter och utvecklar 286 hästkrafter och har ett vridmoment på 1200 Newtonmeter.

Cobra finns med bomkranen C5 eller parallellkranen C44+. Hydraulpumpen är på 210 cc och har en brytkraft på 250 kNm.

Ponsse lanserar också en egetutvecklad kranspetsstyrning – Ponsse Active Crane.

Avtive Crane är lätt att styra med två styrspakar, varav den ena kontrollerar griphöjden från marken och den andra rörelsens riktning. Fördelen är att föraren inte behöver styra alla funktioner samtidigt.

När föraren anger önskad gripningsläge, sköter systemet automatiskt lyftning, vippning och utskjut. Föraren kan enkelt byta mellan att använda Active Crane och konventionell krankontroll med ett tryck på en knapp.

Active Crane är baserad på Ponsses unika sensormodulteknik, som används i till exempel Ponsse Scorpions nivelleringssystem.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se

Ponsse Bison Active Frame med steglös transmission är en 16-tons skotare lämpad för långa transportavstånd.
Ponsse Bison Active Frame med steglös transmission är en 16-tons skotare lämpad för långa transportavstånd.