Ny rapport kartlägger farliga ämnen i bygg och rivningsavfall

Det oberoende miljöforskningsinstitutet IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram en rapport som kartlägger farliga ämnen i svenska avfallsflöden. Felaktikt hanterat riskerar dessa skadliga ämnen att spridas i miljön.

IVL Svenska Miljöinstitutet har kartlagt förekomsten av persistenta organiska föroreningar i olika svenska avfallsflöden. Dessa ämnen som är skadliga både för miljö och hälsa har identifierats i en rad olika avfall, bland annat i bygg- och rivningsavfall. En rapport och guide har tagits fram i samarbete med Avfall Sverige och Fortum Waste Solutions för att underlätta utfasning av dessa ämnen.

–Det är tyvärr vanligt att avfall hanteras fel, och det leder till att dessa skadliga ämnen sprids i miljön. Det är ett stort problem eftersom dessa ämnen är svårnedbrytbara och kan ackumuleras i levande organismer, vilket kan leda till allvarliga hälsoeffekter, säger Arvin Ghasemi, projektledare och kemikalieexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Rapporten identifierar fyra huvudsakliga flöden där dessa skadliga ämnen förekommer: bygg- och rivningsavfall, elektronikavfall, textil- och möbelavfall samt fordonsskrot.

”Det är tyvärr vanligt att avfall hanteras fel, och det leder till att dessa skadliga ämnen sprids i miljön”

För att förbättra hanteringen av avfall som innehåller persistenta organiska föreningar (så kallade POP:s) har även en praktisk guide tagits fram i projektet som ska göra viktig information mer lättillgänglig och att öka kunskapsläget inom området. Detta för att säkerställa att alla relevanta aktörer följer gällande lagstiftning och att skadliga ämnen hanteras korrekt.

– Rapporten visar på behovet av uppdaterade riktlinjer och bättre kunskap för att effektivt identifiera och sortera avfall som innehåller de här ämnena. Genom att förbättra hanteringen av avfallet kan vi minska risken för att dessa skadliga ämnen sprids i miljön och påverkar både ekosystem och människors hälsa, säger Arvin Ghasemi.

Läs guiden om POP:s i produkter och avfall och ladda ner den fullständiga rapporten här.

Här kan du läsa fler nyheter om rivning

© Anläggningsvärlden 2025
info@anlaggningsvarlden.se