Ny ram möjliggör lastväxlarflak på skotare

Foto: Skogforsk.

Den 3 december var det premiärvisning för en smart och smidig ram som möjliggör att enkelt till exempel flytta över en av Räddningsverkets vattentankar från krokbil till skotare för effektiv brandbekämpning i skog och mark.

Likväl kan systemet nyttjas för att snabbt få ut slangar, pumpar och annat. Bakom idén står skogsägaren Håkan Johansson i Sala, som tog sina tankar till Skogforsk, och AG Brand, som gillade vad de hörde. Det var i våras och nu är prototypen klar.

Om det finns en skotare, antingen ditfraktad med trailer eller en som redan är på plats, så kan ramperna lyftas på med skotarens kran och monteras fast med kedjor på skotarens lastrede. Därefter backar lastväxlarbilen mot rampernas bakända och skjuter över lastväxlarflaket till skotaren. Höjdskillnaden mellan lastbilens ram och ramperna kan kompenseras med att parkera skotaren på en något lägre plats än lastbilen, exempelvis vägdiket. I de tester som hittills genomförts så tar proceduren med att montera och fästa rampen samt flytta över ett flak cirka 20 minuter. I testerna användes ett flak med fylld vattentank med motorspruta.

– Detta är inget dyrt koncept, och får den bara spridning kommer det att bli ett viktigt verktyg framåt, konstaterar Kolbjörn Kindströmer, ordförande i Skogsentreprenörerna, tillika aktiv i AG Brands referensgrupp. Enligt uppgift tar det inte mer än 20 minuter att lyfta på ramen, förankra, lyfta på vattentanken och förankra med kranen.

– Det är ju en otroligt enkel och robust lösning som kommer att leda till ökad insatskapacitet, säger Tomas Johannesson, brandexpert vid Skogforsk. Åsikten delas även av Tommy Jansson, Räddningstjänsten i Strängnäs, som varit rådgivare i projektet: – Till en relativt ringa kostnad skulle den kunna bli ytterligare ett viktigt verktyg i verktygslådan. Tänk bara vid eftersläckning eller att kunna avlasta när vi ska få ut slang. Man kan måla upp många olika scenarier där en skogsmaskin med vår utrustning skulle kunna göra otrolig nytta.

Framgångsfaktorn sitter i att ramen gör det möjligt att kombinera två redan befintliga system. Idékläckaren Håkan Johansson konstaterar att om det inte varit för Coronapandemin, hade ramen varit klar innan sommaren. – Det är roligt att kunna få göra skillnad. Viktigt att veta är ju också att den bara väger 1.100 kilo så det är förhållandevis enkelt att snabbt flytta dit den behövs.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se

– Detta är inget dyrt koncept, och får den bara spridning kommer det att bli ett viktigt verktyg framåt, konstaterar Kolbjörn Kindströmer, ordförande i Skogsentreprenörerna, tillika aktiv i AG Brands referensgrupp. Foto: Skogsmaskinentreprenörerna.