Ny kombimaskin från Vimek

Vimek 404 Duo är en kombinerad, beståndsgående maskin som enkelt skiftas mellan en skördare och skotare. Foto: Ewa Eriksson.
Vimek 404 Duo är en kombinerad, beståndsgående maskin som enkelt skiftas mellan en skördare och skotare. Foto: Ewa Eriksson.

På Elmia Wood 2017 visade Vimek en konceptmaskin som kunde användas både som skördare och skotare.  Anläggningsvärlden var på plats på Vimeks maskinvisning i Alunda, 3 mil nordost om Uppsala, när det var visning av den nya maskinen.

Vimek 404 Duo är en kombinerad, beståndsgående maskin som enkelt skiftas mellan en skördare och skotare. Maskinen bygger på Vimeks väl beprövade 404 SE skördare som försetts med ett kraftuttag där man vid skotning kopplar in boggivagnen som därmed får drivning genom robsonrullarna.

Vimek 404 Duo har styrning både i ramen och på framhjulen vilket gör att maskinen får samma egenskaper som en skogsvagn med ramstyrning.

Hittills finns bara en prototyp, som sedan i höstas visats upp på demokörningar runt om i landet. Men maskiner färdiga för marknaden är på gång och till SkogsElmia och SkogsNolia kommer en färdig maskin att visas upp.

– Vårt Duo-koncept är väl utprovat och genomtänkt. Efterfrågan på maskinen är stor och vi har flera beställningar redan idag, säger Stefan Asp, marknadschef på Vimek.

Omställningen mellan användningsområderna går på cirka 20 minuter. Man skiftar mellan grip och skördaraggregat och kopplar i och ur vagnen. Sedan är allt klart.

Skördaraggretaget är Keto Forst Xtreme senaste generation som även har en nedre kvistkniv och bandmatning. Aggregatet väger 296 kilo och har en max kapdiameter på 300 mm. Aggregatet har en fast och tre rörliga kvistknivar. Maximalt arbetstryck är 250 bar och oljeflödet är på 120 liter/minut.

Kranen är parallellförd med tiltbart krantorn. Räckvidden är på 5,2 meter vilket innebär att Duo har en räckvidd på 60 cm längre än skördaren 404 SE. Som tillval finns tiltgrip som gör gör maskinen mycket effektiv vid gallringsarbete. Vimek 404 Duo har en lastkapacitet på 5000 kilo och lastutrymmet är 3,40 meter med en lastarea på 2,0 kvadratmeter.

Motorn är en Cat common rail motor på 68 hästkrafter. Maskinen levereras med 405/70-24 alternativt 500/60-22,5 däck.

Text & foto: Per Eriksson.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se

 

Stefan Asp, Marknadschef på Vimek.
Stefan Asp, Marknadschef på Vimek.

_W5A3839

_W5A3815