Ny generation Scorpion skördare lanseras

2013 lanserades Scorpion-skördaren på marknaden för första gången och sedan dess har den varir Ponsses flaggskeppsmaskin. Omedelbart efter lanseringen blev Scorpion en global försäljningsframgång. Scorpion-skördare har redan tillverkats i över 1 200 exemplar och sålts i 25 länder runt om i världen.

Nu, åtta år senare, förnyas Scorpion. Under utvecklingsarbetet har man ägnat extra stor uppmärksamhet åt att ytterligare förbättra arbetsergonomi, säkerhet, sikt från hytten och användarvänlighet.

– På samma sätt som tidigare bygger utvecklingen av den nya Scorpion-serien på respons från skogentreprenörer, och vi har utnyttjat detta för att sätta de nya uppgraderingarna i produktion. Arbetsplatsen i hytten är nu bekvämare. Det tysta ”skogskontoret” i Scorpion har utvecklats speciellt med tanke på komfort och användarvänlighet för operatören, säger Jan Kauhanen, produktchef för skördare på Ponsse.

En av de mest synliga förbättringarna är den nya vindrutan med full täckning som sträcker sig hela vägen upp till hyttens tak, vilket ger bättre sikt och säkerhet under arbetet oavsett väderförhållanden. Dessutom ger kranlösningen god sikt i alla riktningar.

Förutom flera nya funktioner är Ponsse Scorpion och Scorpion King skördare utrustade med ett femte generationens Ponsse Opti 5G informationssystem med ett helt uppgraderat användargränssnitt i programvaran.

Utöver de många moderniseringarna har Ponsse Scorpion och Scorpion King också utrustats med det avancerade femte generationens PONSSE Opti 5G-informationssystemet samt ett helt nytt programgränssnitt. Det användarvänliga informationssystemet är det modernaste på marknaden och lyfter användarupplevelsen tack vare smidigheten och snabbheten till en helt ny nivå.

– Opti 5G:s helt nya gränssnitt tillsammans med den nyligen presenterade Opti8-datorn lyfter Ponsse till en ny nivå ifråga om användbarheten av informationssystem i skogsmaskiner. Förare som använt den tidigare Opti-generationen kan enkelt och snabbt övergå till det nya Opti 5G-systemet, säger Markku Savolainen, produktchef för informationssystem.

Opti 5G-informationssystemet möjliggör också krankontrollsystemet Active Crane. Med systemet kan skördaren på ett nytt sätt kontrollera kranen och effektivisera arbetet. Med Active Crane styr föraren direkt skördaraggregatet istället för kranens enskilda funktioner, vilket gör att föraren kan fokusera på träbearbetning istället för kranarbete. Active Crane kan enkelt manövreras med två styrspakar. Med den ena spaken styrs aggregatets höjd från marken och med den andra rörelseriktningen. Systemet ser också till att kranens alla funktioner har automatisk inbromsning innan rörelseområdet upphör och förhindrar därigenom stötar som belastar mekaniska konstruktioner och föraren. När föraren anger önskat läge, sköter Active Crane automatisk lyftning, vippning och utskjut. 

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se