Nu blir det lättare att rapportera skogsskador

SLU lanserar ett uppdaterat webbverktyg för skogsskador. Där kan exempelvis svampskador som törskate rapporteras in. Äben väderrelaterade orsaker till skada som frost, vind eller torka. Foto: Iryna Matsiakh

Med hjälp av ett uppdaterat webbverktyg ska det nu bli enklare att rapportera in skador på träd och skog. Verktyget ”Skogsskada” ska hjälpa till att beskriva skadeläget i de svenska skogarna. Forskare på SLU uppmanar nu fler att rapportera in skogsskador. 

Webbverktyget ”Skogsskada” används för att rapportera och identifiera skador på skog. Det fungerar också som en kunskapsbank för allmänheten med information om en rad olika skadegörare för den som önskar att lära sig mer.

– Med pågående klimatförändringar kan vi förvänta oss en ökad förekomst av skogsskador, som kan påverka både skogens tillväxt och den biologiska mångfalden. Det är därför viktigt att öka kunskap kring skador i samhället, , säger Helena Hallqvist, projektledare för Skogsskada på SLU Skogsskadecentrum och fortsätter:

– Vi behöver få in fler rapporter och jag vill uppmana alla som är intresserade av träd och skog att rapportera skador i verktyget. Det hjälper oss att få en bild av skadeläget i landet och kan ge oss tidiga varningssignaler om skadeutbrott.

”Det hjälper oss att få en bild av skadeläget i landet och kan ge oss tidiga varningssignaler om skadeutbrott”.

Vem som helst kan rapportera in skogsskador i verktyget, även utan att veta exakt vad skadan beror på. Efter rapporten skickats in verifieras den av experter, som sedan återkopplar med mer information. Här kan till exempel olika svamp- och insektsskador rapporteras, men även skador orsakade av väder så som frost, vind eller torka. Skogsägare kan ta hjälp av verktyget för att ta reda på vilken skada som möjligen drabbat deras skog. Verktyget kan vara ett stöd och ett bra hjälpmedel vid skogsskötsel och målet är att det ska öka kunskapen om skogsskador bland allmänheten.

– Verktyget är en del i helheten när det gäller skogsskador. En ökad användning ger oss en bättre förståelse för skadeutvecklingen. Hade verktyget till exempel haft högre andel registreringar under gremeniella-utbrottet runt 2004, hade vi troligen kunnat se tydliga mönster om var skadorna uppträdde, säger Olof Falkeström, skogsskötselspecialist vid skogsägarföreningen Norra skog.

Det är avgörande för den ökade kunskapen om var och när skador uppstår att fler rapporterar in skador. Det gynnar inte bara skogsägare utan även forskare som kan analysera skadeläget. Det uppdaterade verktyget lanseras den 2 april och är tillgängligt via www.skogsskada.slu.se

Härkan du läsa fler nyheter inom skogsmiljö

© Anläggningsvärlden 2025
info@anlaggningsvarlden.se