
Under årets första kvartal var den totala marknaden för anläggningsmaskiner på samma nivå som under 2024. Marknaderna i Asien, inklusive Kina, och Sydamerika växte medan de i Europa och Nordamerika minskade. Jämfört med de historiskt höga nivåerna under första kvartalet förra året minskade totalmarknaden i Europa då efterfrågan från slutkunderna var fortsatt mättad.
Den nordamerikanska marknaden sjönk från mycket höga nivåer, eftersom inköpen till återförsäljarna och uthyrningsföretagens maskinparker fortsatte att normaliseras. Slutkundernas efterfrågan minskade på grund av ompositionering av flottorna och osäkerheten om marknadens utveckling.
I Sydamerika växte den totala marknaden i första hand driven av efterfrågan i Brasilien men även förbättrade framtidsutsikter i bygg- och anläggningsbranschen i Argentina och Chile. Maskinmarknaden i Kina fortsatte att växa driven av myndigheternas åtgärder för att stimulera fastighets- och byggbranscherna.
Asienmarknaden exklusive Kina ökade något, med tillväxt i Indonesien som drevs av efterfrågan från gruvsektorn samt bra utveckling i Sydkorea. Marknaderna i Indien, Turkiet och Mellanöstern visade på svagare utveckling, i första hand på grund av förändrade offentliga investeringar i infrastruktur.
Under första kvartalet ökade orderingången för Volvo CE med 24 procent till 17.176 maskiner. Orderingången på Volvomaskiner steg med 19 procent med förbättringar på samtliga marknader förutom Sydamerika. I Europa ökade återförsäljarnas ordrar eftersom nivåerna i deras lager har kommit ned och kundernas utsikter har förbättrats.
”Som ett globalt företag påverkas vi förståeligt nog av dessa turbulenta tider”.
Den ökade orderingången i Nordamerika är en effekt av ett mer normaliserat utbud och låg orderingång under 2024 på grund av höga lagernivåer i maskinmarknaden. Orderingången för Volvos kinesiska maskintillverkare SDLG förbättrades med 30 procent driven av den växande kinesiska marknaden.
Leveranserna ökade under årets första kvartal var 7 procent högre än föregående år och uppgick till 15.508 maskiner. Ökade leveranser för SDLG i Kina vägde mer än väl upp till minskade volymer av Volvomaskiner i Europa och Nordamerika skriver Volvo i kvartalsrapporten.
Under första kvartalet 2025 minskade nettoomsättningen med 8 procent till 21.117 miljarder kronor (22.877). Även justerat för förändrade valutakurser minskade nettoomsättningen med 8 procent, varav maskinförsäljningen minskade med 10 procent och serviceförsäljningen ökade med 2 procent. Både det justerade och rapporterade rörelseresultatet uppgick till 2.542 miljoner kronor (3.683), motsvarande en rörelsemarginal på 12,0 procent (16,1).
Jämfört med första kvartalet 2024 vägdes en negativ varumärkes-, marknads- och produktmix delvis upp av högre volymer, lägre materialkostnader och en förbättrad serviceaffär.
– Som ett globalt företag påverkas vi förståeligt nog av dessa turbulenta tider, men vi har visat motståndskraft inför osäkerhet och bibehållit en solid prestation idag, samtidigt som vi går i rätt riktning för morgondagen. Vår branschs omvandling kan gå långsammare än vi skulle önska, men vårt engagemang är fortsatt starkt eftersom vi fortsätter att investera i att bygga en bättre värld, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE i en kommentar till årets första kvartalsrapport.
Här kan du läsa fler nyheter inom bygg och anläggningsbranschen
© Anläggningsvärlden 2025
info@anlaggningvarlden.se
