Minskad omsättning för Volvo CE

Efterfrågan på anläggningsmaskiner har minskat, särskilt i Europa. Under årets tredje kvartal sjönk leveranserna av Volvomaskiner med 12 procent jämfört med föregående år. Foto: Per Eriksson

Under årets tredje kvartal minskade nettoomsättningen för Volvo CE med 23 procent till 18.809 miljoner kronor (24.296). Justerat för förändrade valutakurser minskade nettoomsättningen med 20 procent, varav maskinförsäljningen minskade med 24 procent och serviceförsäljningen ökade med 2 procent.

Både det justerade och rapporterade rörelseresultatet uppgick till 2.558 miljoner kronor (3.733), motsvarande en rörelsemarginal på 13,6 procent (15,4). Jämfört med tredje kvarrtalet 2023 vägdes en negativ varumärkes- och marknadsmix och lägre volymer delvis upp av lägre råmaterialkostnader, prisrealisering och lägre FoU-kostnader.

Jämfört med tredje kvartalet 2023 hade förändrade valutakurser en negativ påverkan med 65 miljoner kronor.

Under tredje kvartalet fortsatte Volvo CE marknadsintroduktionen av nya och uppgraderade modeller av sina viktigaste produkter och tjänster på nyckelmarknader i Asien och Nordamerika. Detta inkluderade hela serien av grävmaskiner samt den mycket emotsedda elektriska hjullastaren L120.

Volvo CE invigde också en ny investering i sin hjullastarfabrik i Arvika som genomförts för att stödja produktionen av elektriska hjullastare vid anläggningen.

Efterfrågan på Volvo Construction Equipments produkter minskade med 12 procent under årets tredje kvartal. Jämfört med 2023 minskade den totala maskinmarknaden under tredje kvartalet, framför allt på grund av en nedgång i Europa. 

”Det råder viss osäkerhet kring den makroekonomiska utvecklingen på kort sikt och detta återspeglas i våra prognoser”

Nordamerika och Asien utanför Kina minskade också medan marknaden i Kina växte. I Europa fortsatte marknaden att minska från förra årets historiskt höga nivåer. Nedgången drevs av en kombination av svag framtidstro bland företagen och en mättad slutmarknad.

Den nordamerikanska marknaden minskade från mycket höga nivåer, som en följd av en normalisering av återförsäljarnas inköp av maskiner till sina flottor och något lägre efterfrågan från slutkunder på grund av ompositionering av flottor och högre räntor.

I Sydamerika växte marknaden drivet av god efterfrågan i Brasilien, Peru och Chile. Den kinesiska marknaden växte tack vare statliga åtgärder för att försöka stimulera fastighetsmarknaden.

Asien exklusive Kina minskade något totalt sett, med tillväxt på marknaderna i Indien, Indonesien och Mellanöstern medan marknaderna i Sydostasien och Turkiet gick ned, delvis drivet av ändrade statliga infrastrukturinvesteringar.

Under tredje kvartalet ökade nettoorderingången med 5 procent. Orderingången på Volvomaskiner minskade dock med 11 procent eftersom tillväxten i Europa, Sydamerika och Asien inklusive Kina inte kunde uppväga en nedgång i Nordamerika, som främst drevs av timingeffekter i orderläggningen. SDLG:s orderingång förbättrades år över år, främst drivet av den kinesiska marknaden.

Leveranserna under tredje kvartalet var 12 procent lägre än föregående år på grund av den fortsatt lägre marknadsefterfrågan och lageravveckling i Europa och Nordamerika, vilket delvis kompenserades av ökade leveranser för SDLG i Kina. Produktionen har sänkts för att anpassa volymerna till nuvarande efterfrågan och minska lagernivåerna.

Här kan du läsa fler nyheter inom bygg och anläggning

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se