Minskad nettoinlagring av koldioxid i växande träd

Nettoinlagringen av koldioxid i växande träd minskar kraftigt. Enligt Naturvårdsverket kan det innebär att Sverige får svårt att nå EU:s gemensamma klimatmål.
Foto: Per Eriksson

Under de senaste åren har nettoinlagringen av koldioxid legat på relativt stabil nivå i Sverige, men preliminär data för fjolåret från Naturvårdsverket visar på en rejäl minskning jämfört med året innan.

Enligt Naturvårdsverket kan detta innebära ökade utmaningar för Sverige att nå EU.s klimatmål.

– Utvecklingen beror främst på en sjunkande tillväxt i skogen och de senaste årens höga avverkningsnivåer, säger Malin Kanth, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.

Skogen i Sverige fyller en viktig funktion för att begränsa Sveriges klimatpåverkan. När skogen växer tas kol upp från atmosfären via fotosyntesen. Nettoinlagring innebär att upptaget av kol är större än den förlust som sker varje år i samband med skogsavverkning och naturlig nedbrytning.

Varje år följer Naturvårdsverket upp nettoinlagringen i växande skog, baserat på underlag från Riksskogstaxeringen vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Enligt den senaste uppföljningen syns en minskning av nettoinlagringen i växande träd från cirka 30 miljoner ton till 25 miljoner ton. Ser man på totalen för hela marknanvändningssektorn minskade nettoinlagringen från 37 till 32 miljoner ton koldioxid jämfört med tidigare underlag. En hel del av nedgången kommer att kompenseras av en ökad mängd nettoinlagrad koldioxid i avverkade träprodukter  som hus och död ved. I dagsläget är det oklart hur mycket.

Den officiella statistiken över tillväxten i skogen visar att virkesförrådet i de svenska skogarna fortsätter att öka, men i en långsammare takt än tidigare. Enligt Naturvårdsverket beror det på flera olika parametrar.

– Våra preliminära data för bruttoavverkningen 2021 visar på en ökning med 3,5 miljoner skogskubikmeter i jämförelse med 2020 och 6 miljoner skogskubikmeter sedan 2015, säger Svante Claesson, enhetschef, på Skogsstyrelsen.

– Utöver den ökade avverkningen och den ökade naturliga avgången ser vi att träden i sig har vuxit sämre under de senaste åren, säger Cornelia Roberge, programchef på Riksskogstaxeringen på SLU.

Minskningen i årlig tillväxt, sett över de senaste sex åren, är cirka 20 miljoner skogskubikmeter och beror troligen på mindre fördelaktiga tillväxtförhållanden jämfört föregående sex-års-period som visade en motsvarande uppgång i tillväxten och en något högre tillväxt än vanligt sett över tid.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se