Minskad avverkning ger kraftig läckageeffekt

Uppemot hälften av en minskad avverkning i Sverige kan flytta till andra länder. Det visar en färsk undersökning om läckageeffekterna som Skogsstyrelsen gjort. Läckaget innebär att klimatnyttan mer eller mindre uteblir. Foto: Per Eriksson

Om Sverige skulle minska avverkningen, exempelvis av klimatpolitiska skäl, kan uppemot hälften istället komma att avverkas i andra länder och importeras. det visar en undersökning av läckageeffekterna som Skogsstyrelsen låtit göra.

 – Vill man minska avverkningen i Sverige, kanske av klimatpolitiska skäl, så riskerar man att överskatta klimatnyttan om man bortser från de här läckageeffekterna, eftersom det går att importera skogsråvara från andra länder. Nu finns ett efterfrågat kunskapsunderlag för fortsatta analyser för att ge beslutsfattare bästa möjliga underlag, säger Tina Nilsson, utredare vid Skogsstyrelsen.

Om Sverige minskar avverkningen och detta kompenseras med ökad avverkning i andra länder uppstår det en så kallad läckageeffekt. Enligt rapporten kommer en minskad avverkning i Sverige, exempelvis genom att skogsbestånd undantas från avverkning, skulle kompenseras genom ökad avverkning i andra länder, enligt dagens förutsättningar och efterfrågan på skogsråvara.

Enligt Skogsstyrelsen är uppskattningen av läckageeffektens storlek omkring 25 procent för sågtimmer och 50 procent för massaved, av en minskad avverkning i Sverige.

I rapporten har inga bedömningar eller värderingar gjorts om effekten är stor eller liten och den innehåller inte förslag på åtgärder om man skulle vilja påverka effekterna. Läckaget kan minskas genom tll exempel klimattullar, att andra länder inför en likvärdig klimatpolitik eller med ökad  återanvändning av skogsråvaran. Motivet till rapporten är att ge kunskapsunderlag för en fortsatt analys och diskussion om förekomsten av och storleken på läckageeffekter.

– En bidragande orsak till att läckageeffekterna uppstår är att styrmedel och lagstiftning ser olika ut i olika länder och delar av världen. Samtidigt är det naturligt för företag på en öppen global marknad att säkerställa tillgång på skogsråvara, säger Tina Nilsson.

Resultaten indikerar läckageeffekter, så kallat emissionsläckage, på mellan 23,7 och 27,3 procent för sågtimmer, mellan 43,8 och 52,6 procent för massaved, som utgör majoriteten av Svensk avverkning. Studier för jämförbara länder, eller regioner, visar på läckageeffekter i samma storleksordning.

Läckaget som beskrivs i rapporten kan gå åt båda hållen. Svenska skogs- eller klimatpolitiska åtgärder får konsekvenser i andra länder genom läckageeffekterna. Samtidigt får liknande åtgärder i andra länder konsekvenser i Sverige. Denna dubbelriktade inverkan har inte studerats i den här rapporten.

Den vetenskapliga studien har gjorts av Robert Lundmark, professor i nationalekonomi vid Luleå Tekniska Universitet, på uppdrag av Skogsstyrelsen och Robert Lundmark står för innehållet.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se