I genomsnitt sitter ett svenskt företag på oanvänd utrustning till ett värde på över 600 tusen kronor. Samtidigt som utrustning för över 200.000 slängs varje år. Det innebär att potentialen för återbruk är stor hos landets företag. Det visar en färsk undersökning som auktionsföretaget PS Auction gjort
Mer än 600 företag har svarat på undersökningen och det genomsnittliga värdet på oanvänd utrustning såsom maskiner, inventarier och verktyg hos de svenska företag uppgår till 634.000 kronor i genomsnitt. Det motsvarar en minskning med nästan 90.000 kronor jämfört med en liknande undersökning som gjordes 2019. Samtidigt uppskattas utrustning för i genomsnitt 210.000 kronor slängas varje år, vilket är en ökning med 50.000 kronor jämfört med undersökning från 2019.
– Vi arbetar för att återbruket ska bli en självklar del av företagens verksamhet, och ser att marknaden fortfarande utvecklas, säger David Benisty, marknadschef på PS Auction i en kommentar till undersökningen.
”Med krav på omställning från både marknaden och lagstiftare blir återbruk en allt viktigare fråga i många företag”
Kartläggningen visar att återbruk har stor tillväxtpotential. Tre av tio företag i undersökningen (28 procent) uppger att de köpt begagnad utrustning under de senaste tre åren. Bland de som ännu inte gjort det uppger 39 procent att de är positiva till att övriga ett framtida inköp av begagnad utrustning – en indikation på att det finns tillväxtpotential för återbruk.
Enligt PS Auction är det maskiner som toppar listan över mest intressant att köpa som begagnat, följt av delad andra plats för kategorierna ”fordon”, ”kontorsutrustning” samt ”möbler och inventarier”.
För de företag som redan köpt begagnat är ekonomiska skäl den främsta drivkraften (68 procent), tätt följt av miljöhänsyn (47 procent).
– Det ekonomiska incitamentet att återbruka står starkt bland företagen, men vi kan se att hållbarhetsaspekten växer. Med krav på omställning från både marknaden och lagstiftare blir återbruk en allt viktigare fråga i många företag. Men det kräver såklart en ansträngning att ställa om så att återbruk blir en naturlig del av företagets inköpskultur, säger David Benisty, avslutningsvis.
Här kan du läsa fler nyheter inom maskiner
© Anläggningsvärlden 2025
info@anlaggningsvarlden.se