Medvind för Komatsu i Sverige

Komatsus nya 15-tons hjulgrävare (PW148-11) som lanserades på Intermat i år kommer till Entreprenad Live. Det är en kompakt men ändå stabil maskin med bomfjädring, spakstyrning, ny stol, grävbroms och flytläge. Foto: Per Eriksson.
Komatsus nya 15-tons hjulgrävare (PW148-11) som lanserades på Intermat i år kommer till Entreprenad Live. Det är en kompakt men ändå stabil maskin med bomfjädring, spakstyrning, ny stol, grävbroms och flytläge. Foto: Per Eriksson.

– Det har gått fantastiskt bra, både för Komatsu som varumärke och för oss som företag. Det säger Lucas Berghult, försäljningschef för Söderberg & Haak Maskin AB och en av dem som följde med när Söderberg & Haak för drygt två år sedan tog över Komatsu-agenturen.
– Försäljningen för Komatsu i Sverige har ökat dramatiskt och vi har tagit marknadsandelar, säger han. Söderberg & Haak ställer ut på Entreprenad Live i Göteborg i höst och kommer att visa uppe en hel rad med Komatsumaskiner.

– Vi kommer bland annat att visa upp bandschaktaren D51PXi-24 med inbyggt maskinstyrningssystem som håller reda på allt från grovschaktningen till finplaneringen, säger Lucas Berghult.

Maskinstyrningssystem är något som entreprenören annars ofta måste köpa till och montera i efterhand. – Här finns det integrerat i maskinen redan från fabrik, vilket dessutom gör det omöjligt att stjäla eller köra sönder, säger Lucas Berghult. – Maskinstyrningssystemet håller också reda på en rad andra saker, till exempel trycket på bladet och om banden börjar slira och åtgärdar detta automatiskt.

Jag tror det beror på att agenturerna skiftat lite för mycket och det har funnits en berättigad skepsis bland entreprenörerna, Lucas Berghult, försäljningschef på Söderberg & Haak.

Maskinen introduceras i Sverige sent i våras på Svenska Maskinmässan på Solvalla. – Sedan dess har vi sålt tre. Marknaden är inte så stor så det betraktar vi som en succé…

Söderberg & Haak kommer också att visa upp sin 36-tons hybridgrävare (HB365LC-3). Maskinen har funnits på marknaden några år och utnyttjar grävmaskinens svängrörelser för att alstra elektrisk energi som används dels för att driva en elmotor som assisterar dieselmotorn men också den elektriska svängmotorn. – Kunden får betydligt lägre bränsleförbrukning, ökad produktion tack vare snabbare sväng och dessutom mycket lägre ljudnivå både i och utanför hytten.

Lucas Berghult vill också framhålla företagets nya 15-tons hjulgrävare (PW148-11) som lanserades på Intermat i år. – En mycket kompakt men ändå stabil maskin med bomfjädring, spakstyrning, ny stol, grävbroms och flytläge.

I förhållande till sin globala storlek har företaget varit förhållandevis dåligt representerade i Sverige. – Jag tror det beror på att agenturerna skiftat lite för mycket och det har funnits en berättigad skepsis bland entreprenörerna, säger Lucas Berghult. – Men med Söderberg & Haak är det stabilt och långsiktigt. Det har investerats otroligt mycket pengar.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se