Martinsons levererar virke till rekordprojekt

Magasin X i centrala Uppsala blir med sina sju våningar Sveriges största kontorsbyggnad i trä och nu står det klart att Martinsons upphandlats som leverantör av trästommen. Bild/montage: White Arkitektbyrå.
Magasin X i centrala Uppsala blir med sina sju våningar Sveriges största kontorsbyggnad i trä och nu står det klart att Martinsons upphandlats som leverantör av trästommen. Bild/montage: White Arkitektbyrå.

Magasin X i centrala Uppsala blir med sina sju våningar Sveriges största kontorsbyggnad i trä och nu står det klart att Martinsons upphandlats som leverantör av trästommen.

– Det kommer bli ett fantastiskt bygge och vi är självklart stolta över att ha vunnit förtroendet i hård konkurrens, säger Johan Jarl, Key Account Manager på Martinsons.

Det är Vasakronan, Sveriges största fastighetsägare, som är beställare av Magasin X. Fastigheten har en uthyrningsbar yta på cirka 11 500 m2 och byggs bredvid resecentrum i Uppsala. Mark- och grundläggningsarbeten startade i september 2019, i slutet av juni 2020 inleds leveransen av trästommen.

Projektet genomförs i samverkan med NCC och trästommen levereras av Martinsons som upphandlats som totalentreprenör med både projekteringsansvar, tillverkning och montage av trästommen. Byggnaden kommer att uppföras med limträ i pelare och balkar samt KL-trä i bjälklag, hisschakt och trappor.

– Det är så roligt att Vasakronan verkligen går ”all in” på trä. Byggnaden kommer få en klimatstämpel som ingen annan kontorsbyggnad av den här storleken har i Sverige. Många tar rygg på Vasakronan så det är väldigt inspirerande att få vara delaktig på deras resa. Både Vasakronan och NCC, som är en av landets största byggentreprenörer, är otroligt noggranna och professionella i allt de gör och lätta att jobba med. Jag tycker att vi har en lösningsorienterad process, säger Johan Jarl.

Redan 2017 startade Vasakronan en utredning om att bygga huset i trä istället för betong och tog då in Martinsons och Bjerking som träkonstruktiva konsulter samt ett antal andra nödvändiga konsulter, vilket resulterade i en rapport där de olika egenskaperna utvärderades. När NCC fått jobbet som byggentreprenör inleddes en upphandlingsprocess där Martinsons tävlade mot andra trävaruleverantörer och vann.

– Vi har bred erfarenhet av att bygga olika typer av fastigheter med stort hållbarhetsfokus, så vi vet att vi kan bidra till att skapa värde för Vasakronan. Valet av Martinsons grundar sig på den expertis och erfarenhet de besitter, samt det faktum att de erbjudit den bästa helhetslösningen både vad gäller pris, montage och klimatprestanda, säger Tommy Åhman, projektchef NCC Building Sverige.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se