Liselott Bergkvist är Årets Byggchef 2020

Årets Byggchef 2020 heter Liselott Bergkvist och arbetar på Peab Bygg Bostad Väst som regionchef. Bakom utmärkelsen står Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna, och tidningen Byggvärlden som tillsammans korar branschens skickligaste chef för elfte året i rad.

I år har juryn gjort sin bedömning med utgångspunkt från bland annat säkerhet och ledarskap. Liselott får ta emot utmärkelsen för sin ledarstil med både hjärta och hjärna. På grund av rådande situation delades priset ut till en överraskad Liselott via länk av Byggvärldens chefredaktör Susanne Bengtsson och Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna. Inför ett fåtal kollegor fick Liselott ta emot en vinnarhjälm, diplom samt priset som består av en plats i Ledarstudions program Det Personliga Uttrycket.

­– Jag är helt mållös, och det är inte ofta! Men jag är väldigt glad och stolt över detta och framförallt att det finns medarbetare som ville nominera mig, det blir jag varm i hjärtat av. Jag ska göra mitt absolut bästa för att fortsätta utvecklas och vara en så bra ledare som jag bara kan, säger Liselott.

I år delas priset ut för elfte gången och ett rekordstort antal nomineringar inkom till juryn. Enligt juryn var nomineringarna i år inte bara fler än någonsin tidigare, utan hade också en större bredd från hela samhällsbyggnadsbranschen.

­– Liselott är en värdig vinnare. Hon visar en stolthet över att arbeta i vår bransch som hon gjort i hela sitt yrkesverksamma liv. Detta genomsyrar hennes ledarstil med att vara en tydlig, närvarande, trygg och uppskattad chef som sätter laget före jaget. Hon får ihop helheten och har fått bra vitsord i alla kategorier som juryn bedömer, säger jurymedlemmen Marcus Malmström från Byggcheferna.

På Peab är glädjen stor. Liselott är en välförtjänt vinnare som jobbat i byggbranschen sedan 80-talet. Samtidigt som hon leder drygt 200 medarbetare och projekt i mångmiljonklassen är hon en närvarande och mycket omtyckt chef och ledare.

Juryn tilldelade Liselott titeln Årets Byggchef 2020 med motiveringen:

Vinnaren i Årets Byggchef 2020 leder sin region på ett föredömligt och framgångsrikt sätt – med både hjärta och hjärna. Hon har genom sitt engagemang, sin kompetens och värme en unik känsla för att bygga lag och tro på människors styrka genom att ge dem rätt ansvar. Men hon får inte bara enskilda medarbetare att blomma ut, utan har fått hela regionen att växa inom arbetsmiljö, hållbarhet och lönsamhet.

Som chef skapar hon en god arbetsmiljö och är duktig på att visualisera säkerhet. Ett resultat av detta är att hennes region ligger i framkant när det kommer till det proaktiva arbetsmiljöarbetet, där hon bland annat har tagit riskobservationer från en pappersprodukt till verklighet genom att tillsätta resurser.

Stoltheten att arbeta i byggbranschen, som hon gjort i hela sitt yrkesverksamma liv, genomsyrar hennes ledarskap. Hon är en tydlig, närvarande, trygg, prestigelös och uppskattad chef som genomgående får fina resultat i NKI-mätningar och medarbetarundersökningar.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se