Kalkylator för JPS sågenhet

swedish-r5500

Färilaföretaget JPS Teknik AB tillverkar sågenheter för skördaraggregat, gripsågar och större vedkapar.

Med deras senaste sågenhet, R5500 har man vänt på begreppen. Istället för att pressa sågmotorn maximalt har JPS sänkt varvtalet till hälften samtidigt som vridmomentet höjts. Med lägre varvtal och mindre värmeutveckling används energin i hydraulsystemet effektivare. Istället för att avgå till värme används en större del av energin till att driva sågenheten.

Enligt JPS kan man sänka bränsleförbrukningen med upp till 15 procent. Under vissa förhållanden kapar dessutom JPS sågenhet R5500 upp till 40 procent snabbare än konkurrenterna. En av de stora vinsterna med snabbare kapning av stocken är mindre kapsprickor.

– För den som funderar på vad ett byte till R5500 skulle innebära för den egna verksamheten finns numera en onlinekalkylator på vår nya hemsida jpsteknik.com. Där matar man bl.a. in avverkningsvolym, arbetstimmar, bränslekostnad, intäkt per kubik  m.m. Kalkylatorn räknar sedan ut hur stor besparingen ett byte till R5500 blir på ett år, säger Peter Sörell, vd på JPS Teknik.

JPS teknik har även tagit fram ett helt nytt vriddon som ersätter den traditionella kapcylindern. Vriddonet består av endast tre huvuddelar vilket minskar behovet av underhåll. Vriddonet är nästintill okänsligt för snö och is.

För skördarföraren innebär detta färre avbrott för att rensa såglådan. Eftersom vriddonet saknar kapcylinder finns det heller ingen kolvstång som kan krökas vid höga påfrestningar eller av yttre påverkan.

© Anläggningsvärlden 2016.