Hyundai byter namn och lanserar nya grävmaskiner

Det nya varumärket ”HD Hyundai” åtföljs av ”Forward Mark” som är en uppdaterad vision av företagets traditionella triangulära varumärkessymbol.

Enligt Hyundai har ”HD” i det nya namnet två betydelser. ”Human Dreams” är Hyundais vision om en bättre framtid, genom användning av innovation, integrerad teknik och digitaliseringens snabba framsteg. För det andra låter ”Human Dynamics” drömmen bli verklighet, genom att integrera industriella lösningar, robotic och artificiell intelligens.

Forward Mark är en vidareutveckling av företagets triangellogotyp, där formen har förvandlats till en framåtvänd pil, representerad i en rad gröna nyanser. Detta ska spegla företagets ”framåtvision” och dess betoning på en ”grönare, mer hållbar” framtid.

I samband med detta lanserar även två nya midigrävare, både band- och hjulmaskiner i form av HW65A och HX65A. De nya maskinerna ersätter maskinerna R55-9A och R55W-9A. Arbetsvikten har höjts till 6,0-6,5 ton beroende på specifikation.

2,4 litersmotorn levererar en maximal effekt på 48,5 kW, med ett tillgängligt vridmoment på 248 Newtonmeter och den driver ett BoschRexroth hydraulsystem med Parkers huvudkontrollventiler och en Eaton svängmotor.

Enligt Hyundai har de nya maskinerna hyttdesign med förbättrat utrymme och ökad sikt samt ett fullt justerbart och uppvärmbar förarstol. De kompakta grävarna har nu en 7-tums pekskärm som använd för att ställa in extra hydraulflöden och redskap m.m.

Hyundai går även in på marknaden för 10-tons hjulgrävare med lanseringen av HW100W. Med en ”smal” motvikt och en svängradie på bara 1.600 mm har maskinen tvåhjuls-, fyrhjuls- och krabbstyrning

Den nya grävmaskinen drivs av en steg V-kompatibel Hyundai D34 dieselmotor. Motorn utvecklar 100 hästkrafter med ett vridmoment på 460 Newtonmeter tillgängligt vid 1.400 v/minut. Den använder en turboladdare med variabelt tryck, som levererar ”optimalt” luftflöde till motorn under alla belastningsförhållanden. Precis som på Hyundais tunga grävmaskiner kan maskinförarna välja mellan tre kraftlägen – Power, Standard och Economy.

HW100A kommer med tvådelad bom och sticka med lång räckvidd. Maximal grävräckvidd är 7.820 mm, maximalt grävdjup är 4.245 mm. Lyftkapacitet vid en radie på 5 meter varierar från 1,55 ton över sidan till 2,33 ton över maskinen framsida med schaktbladet i nedfällt läge.

Hytten är utrustad med justerbar rattstång och luftjädrad förarstol. En 8-tums pekskärm, bekant för förare av Hyundais större maskiner i A-serien, ger driftdata och funktionskontroll.

Svensk återförsäljare för Hyundais mindre maskiner är Stigs Machine i Bålsta och EMS Group i Sollentuna säljer Hyundais tyngre sortiment.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se

HD Hyundai HW100A 10 tons hjulgrävare.