Hitachi utökar utbudet av batteridrivna grävmaskiner

Hitachi utökar utbudet av elektriska grävmaskiner. På Bauma visade man bland annat upp 14 tons prototypen ZX135-7EB som drivs av både batteri och kabel.
Foto: Hitachi Europe, pressbild.

Som svar på den växande efterfrågan på elektriskt  utrustning för arbete på byggarbetsplatser som kräver låga eller nollutsläpp, utvecklar Hitachi flera batteridrivna grävmaskiner för den europeiska marknaden.

Den fem ton tunga ZX55US-6EB är den första som introducerades och visades på Baumamässan förra året. Den får nu sällskap av flera prototypmodellerna ZX23U-6EB, ZX85US-6EB och ZX135-7EB.

Enligt Hitachi bygger de nya modellerna på Hitachis rika arv som ett elföretag, och dess erfarenhet och expertis i att producera kabeldrivna ultrastora grävmaskiner till gruvor runt om i världen. Hitachi har också nyligen tillkännagett ett samarbete med Kiesel Technology för att korta ned tiden för de batterielektriska maskinerna att nå marknaden.

Kunderna kan välja mellan batteridriven drift med litiumjonbatterier och kabelbunden drift, vilket gör att maskinerna kan arbeta under laddning. Genom att använda båda metoderna kan maskinförarna arbeta produktivt och kontinuerligt en hel arbetsdag.

Hitachi som understryker sitt åtagande att leverera hållbar lösningar, avser att utöka sitt sortiment av batteridrivna produkter i Europa i framtiden.

– Vi arbetar hårt för att möta den växande efterfrågan på nollutsläppsutrustning och lyssnar noga på våra kunders krav på förbättrad säkerhet, ökad produktivitet och minskade livscykelkostnader, säger Takaharu Ikeda, vd för Hitachi Europe.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se