Gallringsdagarna till Jönköping

DSCF2503

I september är det dags för Skogsforums tredje upplaga av Gallringsdagarna. Ett arrangemang med utställning och demo som dragit flera tusen besökare i Tidaholm 2016 och i Dalarna 2017. I år kommer Gallringsdagarna till skogstäta Småland den 20-21 september.

Gallringsdagarna är en mässa ute i skogen där allt fokus ligger på gallring. Här finns utställare som visar maskiner i praktiskt arbete och här finns företag som erbjuder tjänster och produkter för gallring. På Gallringsdagarna finns också pedagogiska exempel på hur det kan se ut i skogen efter gallring. I ett antal jämförelseytor visas olika gallringsmetoder, olika gallringsformer och olika uttagsnivåer. Alla ytor presenteras med fakta om virkesförråd, medeldiameter, medelstam etc före och efter gallring samt hur stora uttag som gjorts.

– Vi vill visa en så stor bredd som möjligt av alla tänkbara sätt och metoder att gallra skog på, säger Fredrik Reuter från arrangören Skogsforum.Alla ytor presenteras med tydliga fakta så får besökarna själva värdera vad som passar dem utifrån vars och ens unika förutsättningar.

– Årets upplaga av Gallringsdagarna genomförs i Fägrida strax söder om Jönköping. I ett stort, välröjt och fint 30-årigt tallbestånd som vi fått låna av Sveaskog, säger Torbjörn Johnsen som håller i de praktiska förberedelserna.

– Det blir en bra blandning av både stora och små maskiner för såväl proffsentreprenören som för skogsägaren som vill göra jobbet själv. Från skördare till motorsåg.

Jönköpings läge mitt i skogsägar- och skogsmaskintäta Götaland gör att arrangören räknar med många besökare från hela södra Sverige men även från andra delar av landet och från våra nordiska grannländer.

Ett nytt maskinkinkoncept som visades som prototyp på Elmia Wood är Vimek Duo, en kombinerad skördare och skotare i den mindre, beståndsgående storleksklassen. Maskinen är nu klar för marknaden och premiärvisas i arbete på Gallringsdagarna 2018.

Sampos skotare FR28 har funnits med några år men börjar nu komma ut på den svenska marknaden. På gallringsdagarna visas den i team med Sampos beståndsgående skördare HR46X.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se