Fortsatt prisökning på skogsfastigheter

Virkespriserna ligger över lag ganska stilla i hela landet visar skogsindex för mars 2017. Däremot ökar fastighetspriserna för skogsmark och ständigt noteras nya rekord på många ställen.
Virkespriserna ligger över lag ganska stilla i hela landet visar skogsindex för mars 2017. Däremot ökar fastighetspriserna för skogsmark och ständigt noteras nya rekord på många ställen.

Virkespriserna ligger över lag ganska stilla i hela landet visar Skogsindex för mars 2017. Däremot ökar fastighetspriserna för skogsmark och ständigt noteras nya rekord på många ställen. Det visar Skogssällskapets Skogsindex.

– Det kan komma en reaktion i framtiden om räntorna går upp och utbudet på marknaden ökar, men just nu är efterfrågan på skogsfastigheter större än utbudet, menar Skogssällskapets fastighetsexpert Ulrik Abelson.

– Vi tittar på hur det såg ut per första mars och när det gäller virkespriser är det generellt en oförändrad nivå gentemot i höstas. Samtidigt har fastighetspriserna på skog ökat, detta leder till ett högre skogsindex för samtliga våra fem typfastigheter spridda över landet, säger Ulrik Abelson.

När det gäller prisutvecklingen på skogsmark är den starkast i södra Sverige – i Götaland och södra delarna av Svealand upp till Mälardalen. Även i Norrland sker det en viss prisuppgång. För fastigheter i inlandet syns ännu ingen allmän prisuppgång, men en del tecken tyder på att det kan bli en prisökning där i närtid.

– Vi upplever nya toppnoteringar på många ställen när det gäller skogsmarkspriset.

Tydligast är det i Götaland där attraktiva skogsobjekt gärna sticker i väg i pris.

– Utbudet på skogsfastigheter har varit begränsat, räntan är alltjämt låg och avkastningen på banken är inte så stor. Då anses skogen vara ett bra investeringsalternativ.

– Det finns en god efterfrågan på virke. Dessutom sker spännande forskning och utveckling som leder till nya produkter, bränsle är ett sådant exempel. Den allmänna miljömedvetenheten spelar in positivt. Förnyelsebar råvara från skogen är en framtidsprodukt, summerar Ulrik.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se