Eleda satsar på utsläppssfria projekt

I norska Gran bygger Eleda-bolaget Anlegg Øst Entreprenør en ny väg och ett nytt VA-system.Entreprenaden norr om Oslo är ett pilotprojekt för utsläppsfri byggarbetsplats där det är viktigt att testa ny teknik som batteridrift.

Som en entreprenör inom samhällsbärande infrastruktur befinner sig bygg- och anläggningsföretaget Eleda i centrum av klimatomställningen. – Majoriteten av våra projekt har potential att bidra eller bidrar redan till en positiv utveckling, säger Jennie Widell, hållbarhetschef på Eleda.

Som entreprenör inom infrastruktur levererar Eleda en rad olika lösningar för ett mer hållbart samhålle, såsom elinstallationer- och underhåll av kraftledningar, vind- och vattenkraftverk, förbättring av järnvägsnätet, vatten- och avloppssystem och utbyggnad av laddinfrastruktur för batterielektriska fordon.

I norska Gran bygger Eleda-bolaget Anlegg Øst Entreprenør en ny väg och ett nytt VA-system. Miljøgata i Gran kommun, norr om Oslo är ett pilotprojekt för utsläppsfri byggarbetsplats där det är viktigt att testa ny teknik. Statens vegvesen (Trafikverket i Norge) har fått stöd av Trafikdepartementet för att testa nya lösningar. (Läs mer om pilotprojetet i Anläggningsvärlden nummer 3-2024).

– Projektet är Norges första helt utsläppsfria projekt. Alla transporter och maskiner går på el, utom vägvälten som vi tyvärr fick köra på HVO100. Laddinfrastrukturen är en stor utmaning i ett projekt som detta och vi har använt oss av både fasta och mobila laddstationer. Vi har även testat bränsleceller, en lösning som kan användas för laddning av maskiner där det saknas elnät, förklarar, Jennie Widell.

Ett annat projekt där Eleda är involverade är Mässtunneln i Stockholm, en del av huvudstadens framtida avloppsrening och som ska minska riskn för översvämningar. Eleda-bolaget JVAB borrar anslutningar till tunneln och använder moderna metoder för att minimera påverkan på miljön från avfallshantering, schakt och transporterna.

”Vi har även testat bränsleceller, en lösning som kan användas för laddning av maskiner där det saknas elnät.”

– Det här projektet möjliggör en hållbar stadsutveckling. För att staden ska kunna bygga fler bostäder behöver avloppssystemet utvecklas, säger Jennie Widell.

Social hållbarhet står högt på agendan hos Eleda.Bygg- och anläggningssektorn är olycksdrabbad och inom företaget jobbar man ständigt med att minska antalet arbetsplatsolyckor. Årligen arrangeras en gemensam utbildningsdag för all personal för att sätta fokus på arbetsmiljö och säkerhet på arbetsplatsen.

– Vår vision är självklart noll allvarliga olyckor. Genom att jobba strukturerat, utbilda oss och arbeta proaktivt med riskobservationer sätter vi arbetsmiljön i första rummet. Vi vill ta hand om varandra så att alla medarbetare kommer hem säkert varje dag, säger Jennie Widell.

Inom klimatområdet har Eleda ambitösa mål. Företaget  ska minska utsläppen i hela värdekedjan, och arbeta för en ökad cirkularitet. En utmaning i att minska utsläpp är bristande data, särskilt i leverantörsledet.

– Det är svårt att få tag på bra klimatdata hos leverantörer och underleverantörer. Branschen blir bättre men vi behöver öka takten. Förhoppningsvis kommer nya CSRD-rapporteringen att hjälpa till. Det finns många hållbarhetsutmaningar och vi kan inte lösa dem på egen hand. Vi måste arbeta tillsammans med kunder, leverantörer och branschkollegor för att hitta de hållbara lösningar som samhället behöver, säger Jennie Widell, avslutningsvis.

Här kan du läsa fler nyheter inom infrastruktur

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se