
Från och med i höst kommer Mrecedes-Benz att utöka sortimentet med flera nya varianter baserade på den helelektriska lastbilen eActros 600. De nya varianterna kommer att bygga vidare på tekniken som används i eActros 600-serien, med e-axel, LFP-batterier och Multimedia Cockpit Interactive 2.
–Det kommer att finnas fler hjulbaser och möjlighet att beställa lastbilen med två batteripack jämfört med tre i nuvarande 600 (600 kWh). Det kommer också att finnas fler hyttversioner tillgängliga med olika höjder. Den elektriska arkitekturen kommer att vara 800 volt.
Mercedes-Benz Trucks har haft eldrivna lastbilar i sin portfölj sedan 2021. Ursprungligen introducerades eActros 300/400 som det första batterielektriska fordonet för tung distributionstransport, följt bara ett år senare av eEconic, som var förutbestämd för användning inom kommunal avfallshantering.
– Vårt mål är att driva branschens koldioxidutsläpp i hög hastighet genom att elektrifiera allt fler transportapplikationer. Användningsområdena och därmed våra kunders behov av batterielektriska lastbilar är mycket varierande, särskilt när det gäller nyttolast och räckvidd, säger Achim Puchert, vd för Mercedes-Benz Trucks.
”Vårt mål är att minska branschens koldioxidutsläpp i hög hastighet genom att elektrifiera allt fler transporter”.
Serieproduktionen av den andra modellgenerationen av eldrivna lastbilar från Mercedes-Benz Trucks med det nya batterielektriska flaggskeppet eActros 600 startade i slutet av 2024. Från och med 2026 kommer en liten serie av den nya eArocs 400 för byggtransporter i stadskärnan, som nyligen presenterades på Bauma 2025, att lanseras. eArocs 400 använder också viktiga komponenter från eActros 600. Dessa inkluderar bland annat frontboxen och LFP-batterierna.
För snabbast möjliga upptrappning av lokala koldioxidneutrala transporter med batterielektriska lastbilar är laddningsinfrastruktur en av de viktigaste punkterna. Idag finns det färre än 1 000 laddstationer för tunga lastbilar i hela Europa. För att åtminstone delvis kompensera för det befintliga underskottet tillkännagav Daimler Truck i mars i år en plan för ett eget halvoffentligt laddningsnätverk.
Detta kommer att utökas till över 3.000 snabbladdningsstationer i Europa fram till 2030, vilket gör det till Europas största. Det nya halvoffentliga laddningssystemet för ellastbilar, som tillhandahålls av Daimler Trucks TruckCharge, är avsett att göra det möjligt för terminaler att öppna sin laddningsinfrastruktur för användning mot betalning. Detta är planerat att vara ett komplement till de offentliga laddningstjänster som erbjuds av bland annat Milence, som är ett samarbete med de andra lastbilstillverkarna i Europa.
Här kan du läsa fler nyheter om hållbara transporter
© Anläggningsvärlden 2025
info@anlaggningsvarlden.se
