Demcon – rivig mässa på InfraCity i september

Demcon_2018_web

Demoleringsmässan Demcon, som arrangeras på InfraCity norr om Stockholm, är världens största renodlade branschmässa för demoleringsbranschen. Den 27-28 september i år är det åter igen dags för mässan. På kvällen efter den första mässdagen delar man för fjärde gången ut det Svenska Demoleringspriset till entreprenörer och tillverkare.

Den 27-28 september i år arrangeras demoleringsmässan för sjunde gången på Scandic InfraCity i Bredden norr om Stockholm. Under två dagar samlas professionella tillverkare och entreprenörer inom rivning, betonghåltagning, betonggolvslipning, sanering, vattenbilning, återvinning och krossning, skrotning med mera. Merparten av besökarna och utställarna kommer från Sverige och övriga nordiska länder med några undantag.

En riktig branschfest

Demcon är, som alla vet, en liten och väldigt smal mässa som nästan helt uteslutande besöks av proffs och branschfolk från samtliga nordiska länder och lite till. “Demcon är som en stor familjefest där många av utställarna och besökarna känner varandra sedan länge. Det är en härlig stämning som jag faktiskt inte upplevt i samma utsträckning på någon annan branschmässa. Faktum är att många längtar till att träffas och det är helt fantastiskt”, säger Jan Hermansson som är projektledare för Demcon.

På Demcon finns allt inom rivning, sanering, betonghåltagning, återvinning, vattenbilning, slipning och polering av betonggolv, hantering av damm och slam och mycket mera. Förutom inomhushallen finns även en utomhusdel där besökarna kan testa maskinerna.

Startfältet av utställande företag ser ungefär ut som de brukar göra med drygt 30-talet utställande företag. Även i år är mässan i det närmaste fullbokad och glädjande ställer två av de stora tillverkarnamnen för snabbkopplingar ut i år, OilQuick och Steelwrist. Ett antal andra nya utställare har också tillkommit. Naturligtvis finns mangrant alla de välkända leverantörerna med till framförallt håltagningsbranschen.

Unik branschmässa

Demcon är en unik branschmässa. Kanske inte så stor men den samlar proffsen inom demolering i hela Norden. Demcon är utan tvekan en riktig fackmässa för proffsen inom området. Även i år sponsras mässan av ett antal företag. Två nya sponsorsnivårer har tillkommit. Diamantnivån som är huvudsponsor innehas av Swedish Diamondtool Consulting (SDC). Ruby-nivån är också ny och innehas av tillverkaren Pentruder. Platinumsponsor är som vanligt tillverkaren Husqvarna Construction Products, Guldsponsor Tyrolit och två Silversponsorer i Jack Midhage AB och den relativa nykomlingen Drome. Mässan stöds av branschföreningarna Håltagningsentreprenörerna och Riv- & Saneringsentreprenörerna som tillsammans bildar den nya föreningen BFB (Branschföreningen för Byggnadsberedning). Mässan stöds även av den internationella paraplyorganisationen för håltagare, IACDS samt EDA, European Demolition Association. Parallellt med själva mässan arrangeras som vanligt en rad aktiviteter. Leverantörerna i branschen har förlagt sitt höstmöte i anslutning till mässan. Likaså samlar BFB alla sina medlemmar till höstmöte torsdagen den 27 september och senare på eftermiddagen håller man sitt sedvanliga mingel.

Seminarier och workshops på Demcon 2018

På årets Demcon kommer det att arrangeras några seminarier i särskilt aktuella ämnen inom demoleringsbranschen. Arrangören, SCOP AB, själv kommer att anordna seminarier om riskerna med kvartsdamm och hur vi kan skydda oss, rening av förorenat vatten på byggarbetsplatsen samt säkerhet på arbetsplatsen. Den internationella branschföreningen för håltagare, IACDS, inbjuder besökare på mässan att delta i workshops över ämnet håltagning. Likaså kommer branschföreningen European Demolition Association hålla separata workshops under mässan i ämnet demolering och dekontaminering. Anmäler sig till “workshopparna” gör man via mässan hemsida, www.demcon.se.

Utdelning av Det Svenska Demoleringspriset 2018

På torsdagskvällen i samband med mässfesten “Demcon-kalaset” kommer Det Svenska Demoleringspriset 2018 att delas ut för fjärde gången. Priset instiftades vid mässan 2012 och blev mycket uppskattat bland både entreprenörer och tillverkare. Totalt delas omkring 15 priser ut i 12 olika kategorier under samlingsnamnet demolering. Flera nomineringsförslag har redan nått prisjuryn men ytterligare nomineringsförslag välkomnas. Klicka här för mer information om priset.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se