Den ekonomiska avkastningen från skogen, de så kallade rotnettot, ligger nu på den högsta nivån sedan oljekrisen för femtio år sedan. Det framkommer i Danske Banks färska marknadsrapport ”Skog & Ekonomi” där bankens ekonomer räknat på ersättningen för uttaget från skogen efter avverkningskostnader.
De höga virkespriserna och rotnettot bedöms hålla i sig och kan till och med slå nivåerna från ”Korea-boomen” på 1950-talet.
– Mycket tyder på att det här är den bästa tiden att vara skogsägare i Sverige. Det råder global brist på träråvara. Samtidigt spår vi en kraftigt ökad efterfrågan av virke för att ersätta fossilkrävande byggmaterial som stål och betong, säger Oskar Lindström, analytiker för skogssektorn på Danske Bank.
”Mycket tyder på att det här är den bästa tiden att vara skogsägare i Sverige”
Förutom att alltfler byggnader byggs i trä gör banken bedömningen att bioenergi och nya användningsområden för skogsråvara kommer att öka efterfrågan och priset, både i Sverige och på den internationella marknaden. Detta i takt med konjunkturen förbättras.
Enligt Danske Bank kan skogsägarna glädjas åt EU-direktiv som håller prisnivåerna på en hög nivå tack vare att utbudet är begränsat. Men för de svenska sågverken ser det ut att bli en hård vinter.
Trots de historiskt höga priser på skog så minskar antalet slutavverkningar samtidigt som gallringarna ökar. effekten av detta blir lägre produktion och därmed färre timmerstockar till såghusen. Samtidigt pressas sågverken av att prishöjningen på sågade trävaror stannat av och att byggandet inte ökar på någon marknad.
I rapporten går Oskar Lindström också igenom förutsättningarna för en positiv kursutveckling för de svenska skogsbolagen på börsen. Deras aktiekurser bestäms på kort sikt av massapriset och när de föll i Kina föll också skogsbolagen. Nu stiger dock massaterminerna, ett tecken på ökad aktivitet och en stigande optimism.
Här kan du läsa fler nyheter inom skogsbranschen
© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se