Charlotte satsade på maskinföraryrket

Charlotte Mauseth skulle ha blivit både sjuksköterska och butiksmedarbetare innan hon upptäckte att världens bästa jobb fanns mitt framför näsan.

Med en pappa som drivit egen anläggningsfirma, Larsen Maskin & Transport i norska Hammerfest, har Charlotte Mauseth vuxit upp med anläggningsmaskiner runt om sig. Men en sak var säker; hon skulle inte jobba med bygg och anläggning.

– När jag var liten sa jag alltid att jag aldrig skulle jobba i anläggningsbranschen. Jag ville inte ha ett jobb där man måste vara ute, och att jobba med maskiner var helt otänkbart, berättar Charlotte.

Turen gick senare till Tromsö där hon studerade till sjuksköterska och samtidigt jobbade i butik.

– Eftersom fick jag hemlängtan och flyttade hem till Hammerfest. Jag frågade pappa om han hade något jobb till mig i företaget, medan jag väntade på att hitta ett butiksjobb inne i stan.

– Han var väldigt tillmötesgående och lät mig testa på det.

Det dröjde inte länge innan Charlotte upptäckte att jobbet var något helt annat än vad hon tidigare hade föreställt sig.

Inlärningskurvan pekade spikrakt uppåt och från det att hon började med maskinförarbeviset i november 2019, satte hon igång med att jobba redan i januari 2020.

– Jag kom i kontakt med Paul Olaf Baraas i maskinentreprenörernas norska förbund, MEF, och han uppmuntrade mig till att testa på maskinförarjobbet. Han tyckte det hade varit väldigt häftigt, och menade att vi behöver betydligt fler tjejer i branschen.

– Man kan säga att han nästan utmanade mig till att ta maskinförarbeviset, och redan i januari var jag i gång här hemma med att flytta snö, och körning med hyvelblad.

– Hon var så otroligt målinriktad, och var stensäker på att hon skulle klara det, beskriver pappa Svend Ingvar.

– Nu kör hon både hjullastare, grävmaskin och planen är att hon ska köra tippvagn i ett kommande projekt.

Att det behövs fler tjejer bakom spakarna i maskinerna är det inget tvivel om. Charlotte uppmanar alla tjejer som önskar en spännande arbetsvardag att testa på det.

-Jag har blivit mottagen jättebra av killarna i firman specifikt, och i branschen generellt. De tycker det är häftigt att jag gör det.

– Vissa tänkte kanske att pappas prinsessa skulle prova något nytt, och det var en del skämtande om det. Men jag tar inte åt mig av det. Det är mycket humor och högt i tak i anläggningsbranschen. Jag tål det, säger hon.

– Jag tror Charlotte har upptäckt att det här yrket är jättespännande, och där man ser resultaten dag för dag. Ett riktigt bra yrke, säger pappa Svend Ingvar.

I tillägg till att vara maskinförare är Charlotte drivande i att göra arbetsvardagen enklare för de anställda. I vintras bestämde sig företaget för att investera i ett digitalt dokumentationssystem för att förenkla arbetet.

– Vi införskaffade SmartDok i vintras. Och det är jag som är ansvarig för det, vilket är en väldigt rolig uppgift.

– Att implementera ett system som gör att vi jobbar mer effektivt har varit inspirerande. I varje fall när det ger positiva resultat, och att våra anställda verkligen känner att vardagen blir enklare.

– Charlotte är väldigt duktig på att sköta det administrativa, så jag är väldigt glad över att hon tagit sig an uppgiften, säger pappa Svend Ingvar avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se

SmartDok-experten Charlotte visar här upp det digitala dokumentationssystemet som effektiviserat företagets verksamhet.