Caterpillars eldrivna minigrävare till Sverige

sq9qduoirvmx0vbygqbo

Cat 300.9D VPS är en av Caterpillars mest mångsidiga och miljövänliga grävmaskiner. Den kan drivas helt på el eller med sin dieselmotor. – Minigrävaren passar lika bra för arbete inomhus som utomhus och i kombination med de olika drivkällorna får man det bästa av två världar, säger Krister Åkerblom, försäljnings- och produktchef för kompaktmaskiner på Pon Equipment.

Cat 300.9 VPS väger 900 kilo och är designad för att ta sig fram i trånga utrymmen, känsliga miljöer och där smidighet är i fokus. Maskinen får plats i princip överallt och används ofta inomhus. Minigrävaren fungerar dessutom lika bra i trädgårdar, på villatomter eller där mindre grävarbeten ska göras utomhus, till exempel fibergrävning.

– Grävmaskinen kan användas för grävarbeten inomhus och är särskilt lämpad för rivningsarbeten. Maskinen är stark och med monterad hammare är det mycket enkelt att riva en vägg eller bila upp ett golv.

– Jämfört med en fjärrstyrd rivningsrobot så kostar en komplett grävmaskin endast hälften och den kan även hantera rivningsmassorna. När rivningen är klar kan minigrävaren användas till helt andra arbeten vilket är en stor fördel, säger Krister.

VPS står för Versatile Power System och syftar till de olika driftsalternativen. Grävmaskinen drivs antingen med den trecylindriga vätskekylda dieselmotorn eller en elektrisk kraftkälla, helt utan att tappa effekt. Eldriften möjliggörs tack vare det separata hydrauliska kraftaggregatet HPU 300 som ansluts till ett vanligt trefasuttag och två slangar på 20 meter som kopplas till grävmaskinen.

– Fördelarna är att kraftaggreaget kan ställas någon annanstans, och grävmaskinen blir mycket rörlig. Maskinen körs helt avgasfritt, tyst och helt utan prestandaförlust vilket är en stor styrka. Sen finns friheten kvar att köra med diesel där det är möjligt, berättar Krister.

Modellen Cat 300.9 VPS är helt ny i Sverige och kompletterar det utbud av minigrävare som finns på marknaden idag. Maskinen förstärker Caterpillars bredd av användbara och miljövänliga maskiner och är särskilt intressant för uthyrningsföretag.

– Grävmaskinens mångsidighet, driftsalternativ och kvalitet gör den till ett tryggt och säkert val som passar till en stor bredd av mindre arbeten. Cat 300.9D VPS är helt klart en av de ledande och mest kostnadseffektiva alternativen i sin klass idag, säger Krister.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se