”Beställarna måste betala för omställningen”

Drivmedelsföretaget Neste har gett Novus i uppdrag att undersöka hur byggcheferna i Sverige upplever upphandlingkraven. Enligt rapporten är det oftast lägsta pris som vinner och att upphandlingskriterier kopplade till hållbarhet prioriteras bort för att få ner priset. Foto: Per Eriksson

Idag står bygg- och anläggningsbranschen för över 20 procent av Sveriges samlade koldioxidutsläpp. För att kraftigt  minska sina klimatutsläpp har byggbranschen antagit ett mål om att halvera sina utsläpp av växthusgaser fram till år 2030. Om detta ska lyckas krävs det att bygg- och anläggningsföretagen kraftigt reducerar sina utsläpp.

Det är åtgärder som kostar pengar vilket förutsätter att beställare av byggprojekt är villiga att betala för omställningen. Om viljan att betala och tydliga krav uteblir är risken stor att Sveriges byggföretag slutar investera i hållbara lösningar. Det skriver Finska drivmedelsföretaget Neste som bland annat tillverkar den förnybara dieseloljan HVO100.

Lagen om offentlig upphandling är ett viktigt upphandlingsverktyg när den offentliga sektorn ska välja leverantörer och säkerställa konkurrenskraften. Värdet på offentliga upphandlingar uppgår till 800 miljarder kronor varje år, vilket innebär intressanta och attraktiva möjligheter för bygg- och anläggningsföretagen.

Verkligheten ser dock annorlunda ut. Enligt en undersökning som Byggföretagen utfört bland sina medlemsföretag väljer 40 procent av de tillfrågade företagen aktivt bort offentliga upphandlingar. Anledningarna som uppgavs var otydliga kravställningar, men framförallt för stort fokus på pris.

Byggbranschen står för 20 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Enligt drivmedelsföretaget Neste kan det få stora konsekvenser om man tankar befintliga anläggningsmaskiner med förnybar diesel som HVO100. Foto: Per Eriksson

På uppdrag av drivmedelsbolaget Neste har Novus genomfört en kvalitativ undersökning med utvalda chefer i byggbranschen. De upplever samma problematik när det gäller upphandlingar— oftast är det lägsta pris som vinner. I samma undersökning framgår att upphandlingskriterier kopplade till främst hållbarhet prioriteras bort för att få ner priset. Dessutom är det bristfälliga uppföljningar om upphandlingskrav faktiskt följs, vilket enligt byggcheferna själva kan leda till fusk.

Resultaten från dessa två undersökningar visar de utmaningar som byggföretagen står inför. Det handlar om otydliga kravställningar men också brist på betalningsvilja. Att börja använda hållbara material eller investera i en ny maskinpark istället för att tanka dessa med förnybar diesel är kostsamt för de företag som bestämt sig för att ställa om. Denna utveckling kan få stora konsekvenser för branschens hållbarhetsarbete och konkurrenskraften för svensk byggindustri. 

Att färre byggföretag ger sig in i offentliga upphandlingar öppnar upp för utländska aktörer som kanske inte har samma ambitiösa hållbarhetsprofil. Det kan också medföra att svenska byggföretag prioriterar ned hållbarhetsaspekten eftersom ingen är villig att betala för det.

Enligt Neste är det tydligt att byggföretagen behöver bättre förutsättningar gällande upphandlingskrav och uppföljningsmetoder för att offentliga upphandlingar ska vara attraktiva. Skulle dessa punkter inte förbättras finns en risk att konkurrenskraften inom svensk byggindustri urholkas och företag slutar investera i hållbara lösningar.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se