Autonoma grävmaskiner och hjullastare från Doosan

DCIM/100MEDIA/DJI_0154.JPG

Skriv upp Doosan på listan med maskintillverkare som utvecklar autonoma maskiner. Nyligen visade nämligen den sydkoreanska tillverkaren en autonom bandgrävare och hjullastare på sitt nya demoområde i Boryeong City i Sydkorea.

I likhet med Komatsus koncept ”Smart Construction”-koncept kommer nu Doosans Concept-X, som är en omfattande kontrolllösning med bland annat 3D-skanning med drönare för att samla in topografiksa data, vilket behövs för att maskinerna ska fungera utan mänskligt ingripande.

Doosans Concept-X visades nyligen upp för en utvald grupp med fackpress, återförsäljare och kunder. Konceptet omfattar en rad tekniker som bildigenkänning, kognitiv kontrollteknologi, autonom körteknik, 5G-styrning, drönare som samlar in 3D-data, exakt beräkning och tilldelning av arbetsbelastning samt teknik som kan förutse fel.

3D-datan som behövs för att grävmaskinerna och hjullastarna ska ”förstå” topografin som samlas in av en drönare. Det innebär att maskinerna kan utföra obemannade operationer i alla situationer. Trots att de är självkörande, ska de övervakas av en centralt placerad operatör.

Enligt Doosan kommer de autonoma maskinerna öka produktiviteten, sänka kostnaderna och öka säkerheten på byggarbetsplatserna. Tanken är att Concept-X ska vara kommersiellt gångbart om cirka fem år.

”Det kommer bli en mänskligt centrerad teknik som inte bara innebär stora ekonomiska fördelar.” Dongyoun Sohn, vd och koncernchef på Doosan Infracore

I avvaktan på kommersialiseringen avser Doosan att introducera var och en av de enskilda teknologierna på individuell basis, så snart de har verifierats fullt ut, skriver Doosan i ett pressmeddelande.

– Concept X är inte bara en autonom teknik. Den integrerar snarare flera avancerade tekniker som kan reagera omedelbart på alla förändringar som kan uppstå på en byggarbetsplats, säger Dongyoun Sohn, vd och koncernchef på Doosan Infracore. Det kommer bli en mänskligt centrerad teknik som inte bara innebär stora ekonomiska fördelar, utan kommer också skapa fler jobb i den högteknologiska industrin.

Utöver sin oberoende teknologiutveckling har Doosan Infracore också bedrivit olika former av öppen innovation inklusive samarbete med andra företag och skolor samt investeringar i startup-företag.

Företaget har engagerat sig i branschakademiskt samarbete med flera framstående universitet i Sydkorea för att utveckla ny teknik relaterad till AI-baserad byggmaskiner, 3D-kartläggning med drönare och driftsdataanalys. 2018 introducerade Doosan Infracore, i samarbete med LGU+, 5G-baserad fjärrstyrningsteknologi för första gången i världen.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se